A szajkó képes kiismerni a bűvésztrükköket

Forrás: ng.hu
Sok más varjúféléhez hasonlóan a szajkóra is magas intelligencia jellemző, amelyet egy újabb kutatás is bizonyított.

Elias Garcia-Pelegrin, a Cambridge-i Egyetem pszichológusa és kollégái új tanulmányukban az európai szajkókkal végzett kísérletük eredményeit mutatták be. A kutatók arra jutottak, hogy a madarakat kisebb arányban lehet átverni ismert bűvésztrükkökkel, mint az embereket.

Az elmúlt években egyre több szakértő igyekszik a trükkök segítségével megérteni az emberi érzékelést. A közösségi oldalakon eközben olyan videók kezdtek terjedni, melyekben a bűvészek kutyákat, macskákat és egyéb állatokat vernek át látszólag eltűnő tárgyakkal. A csapat innen kapta az ihletet.

A kutatók ezúttal az emberek és a szajkók érzékelési vakfoltjai közötti különbségeket vizsgálták. Sok más varjúféléhez hasonlóan a szajkóra is magas intelligencia jellemző.

Hat madarat arra tanítottak be, hogy eltalálják, a kísérletvezető melyik kezében van a jutalom. Ha sikeresek voltak, meg is kapták a jutalmat. A betanítást követően a szakértők nehezítettek, és három ismert trükkel próbálták megzavarni az állatokat – mindegyik csel lényege az, hogy egy tárgyat az egyik kézből észrevétlenül a másikba csempésszenek. A csapat a tesztet egy online felületen önkéntesekkel is elvégezte.

Az adatok összehasonlításakor kiderült, hogy a szajkók szignifikánsan jobban teljesítettek két trükk esetében, a harmadiknál pedig közel azonosan, mint az emberek.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!