Megmenekülhet a kihalástól az ibériai hiúz

Forrás: ng.hu
A szakértők bő két évtizede még attól tartottak, hogy a ragadozó rövidesen kipusztul, az elmúlt időszakban azonban komoly természetvédelmi sikereket értek el.

A spanyol kormány szerint az elmúlt 18 évben több mint tízszeresére nőtt az ibériai hiúz spanyolországi és portugáliai egyedszáma. Bár a faj továbbra is veszélyeztetett, az adatok biztatóak.

2020-ban 414 kölyök született, ezzel a két országban összesen 1111 egyed él. Ez a populáció vizsgálatának kezdete óta új rekordnak számít. 2002-ben még csak nagyjából száz példányról tudtak, az egyedszámon a fogságban zajló szaporításnak köszönhetően sikerült javítani. Az ökológiai átmenet minisztériuma szerint az adatok optimizmusra adnak okot, ugyanakkor folytatni kell a projektet.

A spanyol hiúzként vagy párduchiúzként is ismert ibériai hiúz valamivel nagyobb, mint egy vörös róka, jellegzetessége fehér és fekete „szakálla”, illetve a fülén lévő fekete csomó. A 20. század elején Spanyolország és Portugália területén mintegy 100 ezer példány élhetett, a városok és az utak terjeszkedése, a vadászat, illetve a zsákmányukat jelentő nyulak körében pusztító betegség miatt azonban drámaian lecsökkent a számuk.

A WWF korábban bejelentette, hogy a mintegy 10 ezer éve eltűnt kardfogú tigrisek után az ibériai hiúz lehet az első nagymacska, amely kipusztul. Az elmúlt évek ugyanakkor nagyon kedvezően alakultak, a Természetvédelmi Világszövetség 2015-ben változtatta meg a faj státuszát súlyosan veszélyeztetettről veszélyeztetettre.

Juan Carlos del Olmo, a WWF spanyolországi ágának vezetője szerint komoly természetvédelmi eredményt értek el. Mint mondta, csak kevés faj képes megmenekülni olyan szorongatott helyzetből, mint amilyenben az ibériai hiúz volt. A WWF ennek ellenére figyelmeztetett: a ragadozó továbbra sincs biztonságban, és csak akkor kerülheti el ténylegesen a veszélyt, ha a populáció eléri a 3000-3500 egyedet, az állatok között pedig legalább 750 szaporodásra képes nőstény lesz. A becslések alapján megfelelő erőfeszítések mellett ez 2040-re valósítható meg.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!