Betiltják az egyszer használatos műanyagokat júliustól

Forrás: Magyar Közlöny
Egy sor egyszer használatos, valamint egyes egyéb műanyag termékek forgalomba hozatalának tiltását rendelte el a kormány. A tiltás nem terjed ki a csecsemők és kisgyermekek számára készült, valamint a speciális gyógyászati célra szánt árucikkekre.

Július 1-jétől tilos forgalomba hozni olyan egyszer használatos műanyag termékeket, továbbá oxidatív úton lebomló műanyagból készült terméket.

Ezek közé olyan termékek tartoznak, mint pl. a fültisztító pálcika, evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika), tányér, szívószál, italkeverő pálcika, léggömbökhöz – kivéve az ipari vagy más foglalkozásszerű felhasználásra szánt ballonokat, valamint a fogyasztók számára nem értékesített alkalmazásokat – rögzítendő és azokat tartó pálca, beleértve a léggömböt a pálcához rögzítő szerkezetet, expandált polisztirolból készült ételtároló edény, azaz ételtartó, különösen doboz tetővel vagy anélkül (ami olyan étel tárolására szolgál, amely azonnal fogyasztható helyben vagy elvitelre; fogyasztása általában az edényből történik; készételként fogyasztható, azaz további elkészítést, különösen főzést, forralást vagy melegítést nem igényel, beleértve különösen a gyorsételekhez vagy egyéb készételekhez használt ételtároló edényt, kivéve az italtárolót, tányért és tasakot, valamint az ételt tartalmazó csomagolást), expandált polisztirolból készült italtároló, beleértve a kupakját és a fedelét is, expandált polisztirolból készült italtartó pohár, beleértve annak tetejét és fedelét is.

A rendelet kiterjed azon könnyű műanyag hordtasakok (zacskók) forgalomba hozatalára is, amelyek falvastagsága 15 mikron és afeletti – a biológiailag lebomló műanyagból készült zacskók kivételével. A rendelet szerint a könnyű műanyag hordtasakok falvastagsága 50 mikronnál kevesebb. A nagyon könnyű műanyag hordtasakok, úgy fest, hogy maradhatnak – ezek olyan tasakok, amelynek falvastagsága 15 mikronnál kevesebb, és amelynek felhasználása higiéniai célokat szolgál, vagy amelyet ömlesztett élelmiszerek elsődleges csomagolására használnak azokban az esetekben, amikor az segít megelőzni az élelmiszer-pazarlást.

A fenti felsorolásba nem tartozó italtartó pohár forgalomba hozatala is tilos, beleértve annak tetejét és fedelét is – ez a rendelkezés 2023. január 1-jén lép hatályba.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!