A sör segítheti a mezőgazdaságot

Forrás: ng.hu
Bizonyára van, aki arra gondol, hogy a kerti munkák végén jólesik meginni egy pohár sört – ám most a sörgyártás egy mellékterméke állhat a vegyszermentes mezőgazdaság szolgálatába.

Egy spanyol kutatócsoport vizsgálta meg, milyen vegyszermentes módszerrel lehet javítani a saláta terméshozamát, amelyet egy fonálféreg okozta gyökérbetegség veszélyeztet. A Meloidogyne incognita nevű fonálféreg számos növény gyökerén megél, és a gyökérzetbe rakott petéi révén károsítja, sorvasztja a növényt, amely így nem tud megfelelő mennyiségű tápanyagot felvenni. A féreg ellen persze lehet vegyszeresen is védekezni, azonban a jövő a környezetbarát módszereké.

A kutatók úgy találták, hogy három ipari-mezőgazdasági melléktermék keveréke segítheti a védekezést: a szerves trágya, a repcepogácsa (a repceolaj kipréselése utáni magmaradvány), illetve a sörgyártás utáni árpaszemek maradványai megfelelő arányban a talajhoz keverve nemcsak a talaj szervesanyag-tartalmát növelték, hanem csökkentették a fonálféreg okozta kártételt is. „Ezen anyagok magas nitrogéntartalma a talajban élő jótékony mikrobák tevékenységét serkenti, amelyek a szerves anyagok, mint a trágya lebontásában aktívak, és emellett elpusztítja a fonálférgeket” – magyarázta Maite Gandariasbeitia, a kutatás vezetője.

A kezelt talajú területen 15 százalékkal nagyobb volt a termés mennyisége is, mint a kontrollként kezeletlenül hagyott területen, és a jótékony mikrobáknak köszönhetően a talaj légzése is javult.

kutatás azt bizonyította be, hogy a melléktermékek segítségével javítható a mezőgazdálkodás hatékonysága, így fenntarthatóbbá tehető ez a mindannyiunk számára létfontosságú tevékenység. Rengeteg megválaszolandó kérdés van még, ám az út, amelyen a kutatás elindult, segíthet megérteni, milyen organikus anyagokkal és módszerekkel lehet helyettesíteni a vegyszerek használatát.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!