A műanyaghulladék felét néhány nagyvállalat állítja elő

Forrás: ng.hu
Az egyszer használatos műanyagok okozzák napjaink egyik legsúlyosabb környezeti krízisét.

Egy friss jelentés alapján a világ egyszer használatos műanyagjainak 55 százalékát mindössze 20 vállalat állítja elő. Az ausztrál Minderoo Foundation szakértői a polimergyártók top 100-as listáját készítették el.

A csapat a hagyományoshoz képest mélyebbre ásott a műanyagláncban, és nem csupán a csomagolásokat vizsgálta. A kutatók nagyjából 1200 olyan gyárat azonosítottak világszerte, amelyek az egyszer használatos műanyagok öt leggyakoribb polimerét állítják elő. A létesítményeket megközelítőleg 300 cég üzemelteti, ezek közül 100 felelős a gyártás mintegy 90 százalékáért. A krízis fő felelőse a top 20 vállalat, amely az egyszer használatos műanyagok 55 százalékát hozza létre. Csak 2019-ben 130 millió tonna műanyaghulladékot állított elő az emberiség.

A listán az első helyen az amerikai ExxonMobil, a másodikon a szintén amerikai Dow, a harmadikon pedig a kínai Sinopec végzett. Ezek a vállalatok a műanyagok 16 százalékát hozzák létre, külön-külön 5 millió tonna hulladékot termeltek.

A szennyezés ezen formájával ritkán foglalkoznak, a törvények főként azokat a cégeket szabályozzák, amelyek termékeiket egyszer használatos műanyag csomagolásban adják el. A szakértők szerint fontos lenne, hogy a polimereket egészen a gyártókig kövessék nyomon.

A csapat a vállalatok részvénytulajdonosait és finanszírozóit is megvizsgálta. A nemzeti tulajdonosi listán az első Szaúd-Arábia lett, a gyártókat támogató bankok közül az első öt pedig amerikai. Egy főre lebontva a legtöbb hulladékot Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Dél-Koreában állítják elő, összességében viszont Kína, az Egyesült Államok és India a legnagyobb termelő.

A Minderoo Foundationnél bíznak benne, hogy a hasonló vizsgálatoknak köszönhetően a döntéshozók átértékelik majd a műanyaggal kapcsolatos irányelveket.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!