Továbbfejlesztik az űrszemét-figyelő rendszert

Forrás: ng.hu
2016-tól működik az orosz űrszemétkövető és -figyelmeztető rendszer, azonban a növekvő műholdszám miatt fejlesztést igényel.

Az ASZPOSZ OKP nevű rendszer automatizált módon működik, és egy nap alatt akár 10 figyelmeztető üzenetet is küld az orosz műholdakhoz túl közel elrepülő objektumok miatt. Az alacsony Föld körüli pályát figyelő rendszer működéséről egy, a Tassz hírügynökségnek adott interjúban beszélt Igor Bakarasz, a Roszkozmosz egyik informatikai és elemző munkát végző leányvállalata, a CNIImas vezetője.

Forrás: Wikimedia Commons

„Három és tíz közti figyelmeztetés érkezik az ASZPOSZ OKP-tól minden nap arról, hogy az orosz űrflotta valamely védett műholdjának veszélyes közelségébe jut egy űrszemétdarab” – mondta a szakember. A sok figyelmeztetés ellenére azonban ritkán kell elkerülő pályamanővert végezni, és nem is minden űrszonda rendelkezik az ehhez szükséges hajtóművel, üzemanyaggal. Csak azokban az esetekben tesznek kitérő manővert, ha kimondottan nagy az esélye az ütközésnek. 2020-ban összesen több mint 4000 figyelmeztetés történt, és ezekből 220 az ISS-t (Nemzetközi Űrállomás) érintő volt, az Űrállomásnak kétszer kellett módosítania a pályáját az ütközés komoly veszélye miatt.

A 2016 óta működő automata rendszer optikai-elektronikai úton követi a lehetséges veszélyes objektumokat, észleli a műholdakat és az űrszemét darabjait is, és kiszámítja ezek helyzetét. Jelenleg 36 távcső alkotja, amelyek Oroszország, Brazília és Örményország területén üzemelnek. A rendszer a következő években négy nagy földi megfigyelő központtal bővül, ezzel összesen 65 távcső figyelheti majd az űrszemét és a műholdak sorsát.

A szakember azt is elmondta, hogy meddig maradhat a világűrben egy irányíthatatlanná vált vagy munkáját befejezett űreszköz: ez a keringés magasságától függően 500 km esetén maximum 25 év, 800 km esetén 100-150 év, 1200 km esetén kb. 2000 év, 36 000 km esetén sok ezer év is lehet.

Az interjú abból az alkalomból készült, hogy május 13-án volt 75 éve, hogy egy korabeli szovjet rendelet értelmében megalakult a mai CNIImas őse, a Rakétafegyverek Állami Kutatóintézete, amely akkoriban tisztán katonai feladatokat látott el hadiipari rakétakutatással.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!