A kávézacc újrahasznosításának legújabb módja

Forrás: ng.hu
Két fiatal mérnök találkozása, közös ötlete oldja meg a kávézacc újrahasznosítását. Az általuk kidolgozott technológiával egyedi tárgyakat, akár divatos lámpabúrát is lehet készíteni 3D technológiával.

Borsodi Eszter és Tamási Kinga, a két miskolci anyagmérnök szakmai kapcsolata a Miskolci Egyetemen kezdődött. Több publikációjuk is megjelent már közösen a másodlagos nyersanyagok műanyagipari felhasználásával kapcsolatban. A „Neked szemét, nekünk kincs!” elvet követve vallják, hogy nincs jó vagy rossz anyag, felsőbb vagy alsóbbrendű, csupán a szemléletünkön kell csiszolni.

A kávézacc felhasználásának ötlete, talán nem meglepő, kávézás közben született, amikor megfigyelték, hogy milyen sok zaccot dobnak ki az éttermekben. Azt sokan tudják, hogy ennek az anyagnak számos jótékony hatása van, elég ha csak a lefolyókra gondolunk a konyhában, ahol néha nem árt vízzel kevert zaccot leengedni, ez ugyanis segíti a csövek tisztítását. Ennek ellenére mégis a szeméttárolóban landol, mert nem tulajdonítanak neki különösebb figyelmet – olvasható a Miskolci Egyetem közleményében. Tamási Kinga gondolt arra először, hogy mi lenne, ha társítanák valamilyen műanyaggal, Eszter pedig több lehetséges megoldást is talált az anyag újrahasznosítására a lehető legkisebb ökológiai lábnyommal. Így jutottak el a 3D-nyomtatáshoz, amely az egyik legizgalmasabb műszaki terület napjainkban.

Ezzel a technológiával szinte bárki képes lehet arra, hogy méretarányos, látványos modelleket készítsen, hiszen az egyik legrugalmasabb és legköltséghatékonyabb megoldás. Használható dizájner termékek, ajándékok, makettek, egyedi tárgyak, prototípusok, alkatrészek előállításához is. Előnye, hogy az ötletek még azelőtt tökéletesíthetők, hogy a vezetőknek, ügyfeleknek bemutatnák azokat. A hagyományos gyártási eljárások (ilyen például a fröccsöntés) a műanyag alkatrészek tömeggyártása esetén általában olcsóbbak, ám kis darabszám esetén a 3D gyártás a gyorsabb, a rugalmasabb és költséghatékonyabb. A két mérnöknő PLAnt csapatnéven kávézacc és biodegradábilis, vagyis biológiailag lebomló polimer házasításából megalkotott anyagával bekerült a 2020-as Startup Plastic Surgery Accelerator programba. Ötletüket az Ökoindustria Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállításon megrendezett pitch versenyen prezentálták, és elhozták a verseny egyik különdíját. A projekt folytatásaként egyedi lámbaburák gyártását tervezik 3D-nyomtatással az általuk kifejlesztett anyagból.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!