A szájápolás aranyszabályai

A szájápolást sajnos még mindig hajlamosak vagyunk elhanyagolni, pedig rengeteg komoly fogászati problémától kímélhetnénk meg magunkat a megfelelő szájhigiénia fenntartásával. Hogy melyek a leggyakoribb mulasztások, és mire érdemes figyelnünk a szájápolással kapcsolatban, arról dr. Buknicz Dalma fogorvost kérdeztük.

Milyen szájápolási hiányosságokkal találkozol leggyakrabban?

Rengeteg páciens érkezik úgy a rendelőbe, hogy ő igenis naponta 2-szer, olykor 3-szor is megmossa a fogait. Ez sok esetben így is van, azonban ez sajnos önmagában nem elegendő. Nagyon fontos, hogy mennyi ideig, milyen eszközökkel és milyen technikával végezzük el ezt a procedúrát. Egy 2009-es amerikai tanulmány szerint egy átlagos fogmosás csupán 45 másodpercig tart, a fogorvosok által javasolt 2 perc helyett.

Jellemző, hogy csak akkor fordulunk orvoshoz, ha baj van. A szánkat illetően milyen időközönként érdemes szűrővizsgálaton részt venni?

Igen, sajnos ez egy nagyon gyakori probléma és hozzáállás a pácienseknél. A legtöbb embert nagymértékben visszatartja a fogorvosoktól való félelme, hiszen minket a hóhérokkal emlegetnek egy lapon. Azt azonban sokan nem látják, hogy a tudomány és a szakma hihetetlen mértékű fejlődésen esett át, és a fogorvosok páciensekhez való viszonyulása is teljesen más, mint például a ’70-es években volt. Ha sikerülne leküzdeni ezt a gátat, rengeteg kellemetlenségtől, fogorvosi székben töltött időtől és pénzkiadástól kímélhetnék meg magukat a betegek. Hiszen ha félévente eljönnének egy szűrésre és találunk egy (egyébként tünetmentes) szuvas fogat, azt egy kis töméssel lehetne kezelni, viszont ha megvárjuk, míg panaszt, fájdalmat okoz, az sok esetben nagyobb beavatkozást igényel, vagy akár a fog elvesztésével is járhat. A rendszeres onkológiai szűrésről nem is beszélve. Hiszen minden fogászati ellenőrzés részét képezi a szájüregi daganatok vizsgálata is, ahol rendkívüli fontosságot élvez a mielőbbi diagnosztizálás és terápia.

Milyen problémákat okozhat hosszú távon, ha elhanyagoljuk a szájápolást?

Ha a lepedéket nem sikerül megfelelő mértékben eltávolítani, az a szájüregi flóránkat képező baktériumok táplálékául szolgálhat. Elszaporodhatnak egyes baktériumtörzsek, amelyek gyulladást okozhatnak a nyálkahártyán, és akár ezzel egyidőben a fogak keményszöveteit is elkezdik roncsolni, mely hosszú távon fogszuvasodáshoz vezet.

A fogkőképződés sokakat érintő probléma. Megelőzhetjük a kialakulását?

A fogkőképződés egy nagyon összetett problémakör. Szinte minden embert érint – van, akit fokozottabban, van, akit kevésbé. Kialakulásának gyakorisága a szájápolási rutintól és a nyálösszetételtől függ, amit számtalan tényező befolyásol (életkor, nem, szedett gyógyszerek, etnikai eltérések, táplálkozási szokások, szisztémás betegségek stb.). Rendszeres, professzionális fogkőeltávolítással és helyes fogmosással nagymértékben csökkenthető a fogkő kialakulásának gyakorisága, és annak mennyisége.

A fogszuvasodás elkerülhető, vagy törvényszerűen mindenkinél megjelenik előbb-utóbb?

A fogszuvasodás gyakorlatilag népbetegségnek tekinthető, azonban sok esetben elkerülhető lenne. Kialakulásának oka a fogfelszínekre tapadó ételmaradék. Ez a lepedéktömeg a szánkban lévő baktériumoknak kiváló tápanyagul szolgál, s miközben elfogyasztják azt, savakat termelnek, melyek elkezdik marni a fogfelszínt. Leegyszerűsítve így alakul ki a fogszuvasodás. Ebből adódik, hogy megelőzhető a probléma, ha a lepedéket rendszeresen és megfelelően eltávolítjuk, vagyis fogat mosunk.

Milyen szájhigiéniai eszközök használata javasolt rendszeresen?

A legkézenfekvőbb válasz erre a fogkefe, az esetek döntő többségében az elektromos verziót szoktam javasolni. Számos termék található a piacon, amelyekkel sokkal hatékonyabb eredményeket érhetünk el, mint a kézi fogkefe használatával. Azonban bármilyen fogkefét is válasszunk, sajnos a fogak összenéző felszíneit, vagyis a fogközöket nem fogjuk tudni megfelelően tisztítani. Ezen területek megfelelő tisztításához használhatunk fogselymet, vagy fogköztisztító keféket. Sokan ragaszkodnak a fa fogvájókhoz, azonban tapasztalataim (és tanulmányok szerint is) ezek nem olyan hatékonyak és könnyebben okozhatunk vele sérüléseket saját ínyünkben. Fogkrémek terén is bőven van választási lehetőségünk. Célszerű legalább 1000 ppm fluorid tartalmú terméket választanunk. Azonban vannak olyan fogpaszták, melyek pl. fogágybetegségre, fog­érzékenységre vagy egyéb problémákra specializálódtak. Nagyon fontos megemlíteni, hogy a legmegfelelőbb termékek kiválasztásához és helyes, alapos használatához célszerű konzultálni a fogorvossal vagy dentálhigiénikussal, aki személyreszabott tanácsokkal lát el – hiszen egyáltalán nem szégyen segítséget kérni felnőttként sem.

Milyen esetekben elkerülhetetlen, hogy fogorvoshoz forduljunk?

Bármilyen akut panasz – pl. fájdalom, duzzanat, gennyes elváltozás – esetén szükséges fogorvoshoz fordulni. Ez nem csupán a fogakra korlátozódik, hiszen a szájnyálkahártyánkon is előfordulhatnak elváltozások, betegségek, olykor sérülések is. Mi fogorvosok nemcsak a fogak egészségéért küzdünk, hanem nagyon fontos a szájüreget komplex rendszerként néznünk, minden alkotóelemét vizsgálnunk és adott esetben gyógyítanunk. Ezen akut tünetek elkerülése végett próbáljuk egyre inkább a preventív fogászatot népszerűsíteni a páciensek körében. Célszerű ellátogatni hozzánk már csak egy kezdődő, édesre vagy hideg hatására jelentkező fogérzékenységgel is, hiszen ekkor még sokkal egyszerűbben orvosolható a probléma, mint később, egy erősen gyulladt fog esetében.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!