Felhők műholdképe 3 dimenziós videókon

Forrás: ng.hu
A felhőzet műholdképeit naponta látjuk az időjárás-jelentésekben, azonban a NASA most valami újszerűvel rukkolt elő.

Sokan őrizgetnek otthon a fiókban moziból maradt, vagy valamely fotós kiadvány mellé kapott piros-cián 3D-s szemüveget, időről időre születik olyan 3D-s kép, amelynek élvezetéhez szükség van rá, ilyenkor aztán elővesszük, csodálkozunk, majd a szemüveg megy vissza a helyére.

Most is egy ilyen alkalom vár: a NASA a GOES időjárási műholdjai felvételeiből készített 3D-s videókat, amelyeken a felhők növekedését, sodródását láthatjuk.

A felvételeken április végén Oklahoma és Texas államok felett kipattanó és fejlődő viharrendszereket nézhetünk meg, a GOES-16 és a GOES-17 kissé eltérő nézőpontból, fél percenként készült felvételeiből születtek meg a térhatású videók. A viharokból az érintett területeken jégverés, tornádók alakultak ki, a 3D-s felvétlek pedig a viharokat kutató szakemberek számára is árulkodóak a felhőzet dinamikájáról.

A térhatású videók segítségével könnyebb átlátni a viharrendszerek szerkezetét, a bennük lezajló tér- és időbeli változásokat. A felvételek Kris Bedka és Konstantin Khlopenkov, a NASA Langley Kutatóközpontja munkatársainak tehetségét dicsérik.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!