A véltnél nagyobb veszélyben vannak az orángutánok

Forrás: ng.hu
A kutatók eddig azt hitték, hogy a faj viszonylag jól bírja, ha kevés az elérhető táplálék.

Egy új vizsgálat alapján jelentősen csökken a borneói orangutánok izomtömege, amikor kevesebb az elérhető gyümölcs. Ez meglepő, hiszen a szakértők eddig úgy vélték, hogy az állatok szervezete hatékonyan tárolja, illetve használja fel a zsírt, azaz jól bírják a koplalást.

A kutatók úgy gondolják, hogy az élőlények gyümölcsutánpótlásának további megzavarása nagyon súlyosan hathat a majmokra. Caitlin A. O’Connell, a New Brunswick-i Rutgers Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint a természetvédelmi projektek során figyelembe kellene venni, hogy mennyi az elérhető termés a borneói orangutánok számára.

A faj egyedei akár 80 kilogrammosra is megnőhetnek, és 55 évig is elélhetnek. Az orangutánok az egyik legközelebbi élő rokonaink, amelyek az emberszerűek közül a legmagányosabb életmódot folytatják. Az állatokra óriási fenyegetést jelent az erdők pusztulása.

A szakértők a majmok kreatinin-szintjét elemezték vizeletminták segítségével, az anyag az izmok leépülésekor alakul ki. A kutatók így fel tudták mérni, hogy mekkora izomtömegük van az állatoknak a gyümölcsök hiánya, illetve bősége idején. Az emberek esetében az izomvesztés az éhezés harmadik és egyben utolsó fázisát jelenti, amikor már nincs elég zsír a szervezetben.

A friss eredmények alapján úgy tűnik, hogy az orangutánok zsír- és izomtömeg-növelő ciklusokon mennek keresztül, és amikor kevés a preferált termés, a zsírból és az izomból egyaránt energiát nyernek ki. A csapat célja most az, hogy egyéb nem invazív módszerekkel is megvizsgálják a jelenséget.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!