A Bermuda-háromszögben nevelkedő teknősök

Forrás: ng.hu
A Bermuda-háromszögben a misztikus történetek szerint hajók és repülőgépek szoktak eltűnni, egy új kutatás viszont arról számolt be, hogy a közönséges levesteknősök töltik itt ifjúságukat.

A teknősök Florida atlanti partjain kelnek ki, és azonnal az óceánba rohannak, ez jól ismert tény. Az ezt követő években azonban eltűnnek szem elől, és csak „kamaszként” kerülnek elő ismét Florida közelében. Mivel szinte semmit nem tudunk arról, hogy hol és mivel töltik a két esemény közti éveiket, ezért ezeket elveszett éveknek hívják. A teknősök hatékony védelme érdekében különösen fontos megérteni e korai életéveket, így nem csupán a rejtély megoldása iránti vágy vezette a szakembereket.

A Közép-Floridai Egyetem szakembere, Dr. Katherine L. Mansfield vezetésével készült az a kutatás, amelyben speciálisan a kicsiny teknősökre kifejlesztett jeladók segítségével tudták nyomon követni az állatok útját. A készülékeket úgy tervezték, hogy néhány hónap üzemidő után maguktól leessenek a teknősök páncéljáról.

A teknősök az elveszett éveket végig az óceánban töltik, és a jeladók adatai szerint igen gyakran a Sargasso-tenger környékére úsznak, ahogy a kutatócsoport egy korábbi munkája alapján az álcserepesteknősök is. Korábban azt gondolták, hogy a kis teknősök csak passzívan sodródnak az áramlatokkal, most pedig kiderült, hogy mintegy kétharmaduknak igenis van úti céljuk: az áramlatot elhagyva ezek a Sargasso-tenger, a Bermuda-háromszög felé vették az irányt.

A kutatók szeretnének még további teknősfajokat is megvizsgálni, és ezzel feltárni a Sargasso-tenger, és a névadó Sargassum-moszat szerepét. Az azonban már most, minden eddigi kutatás alapján világosnak tűnik, hogy a Sargasso-tenger különleges védelmet érdemel.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!