Új eljárást dolgoztak ki az agy vizsgálatára

2021. 05. 14.
Forrás: medicalonline.hu
A University of Auckland által vezetett, több egyetem részvételével zajló kutatási programban olyan kétdimenziós MRI-eljárást dolgoztak ki, amely a hagyományos eljárással szemben nem statikus, hanem dinamikus képet adott az agy pulzálásáról.

A University of Auckland által vezetett, több egyetem részvételével zajló kutatási program eredményét a Brain Multiphysics folyóirat közölte. A programban 2016 végére először egy olyan kétdimenziós MRI eljárást dolgoztak ki, mely a hagyományos eljárással szemben nem statikus, hanem dinamikus képet adott az agy pulzálásáról. A mostani, 2021-es eredmények már ugyanennek a módszernek egy továbbfejlesztett, háromdimenziós változatát ismertetik, de a kutatócsoport nemcsak a térbeli, filmszerű megjelenítéssel, hanem a lényegesen nagyobb felbontóképességgel is képes volt előrébb lépni, így igen nagy felbontással készíthetők videofelvételek a működő agyról.

A 3D-amplifikált MRI, vagy rövidebben 3D aMRI névre keresztelt eljárás komoly diagnosztikus potenciállal rendelkezik, például kvantifikálhatóvá teszi az agy egyes területeinek pulzáló mozgását, így a jelenlegi, statikus felvételeken nehezen észrevehető obstruktív elváltozások és aneurizmák még az előtt azonosíthatók lehetnek, hogy életveszélyes állapotot idéznének elő.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!