Az állatok is képesek a nevetésre

Forrás: ng.hu
Számos állatfaj játékos viselkedése során a mi nevetésünkhöz hasonló jellegű hangot ad ki.

A nevetésről sokáig azt tartották, hogy csak az ember képes rá, azonban megdőlni látszik ez az elképzelés. A Kaliforniai Egyetem (Los Angeles) két kutatója nemrégiben közzé tett tanulmányukban arról számolt be, hogy számos állatfajnál a játékot kísérő hangadás megfeleltethető a mi nevetésünknek.

A kutatók az állatok játékos viselkedéséről készült vizsgálatokat fésültek át, olyan adatokat keresve, amely a játékkal egyidejű hangadást taglalta, és úgy találták, hogy legalább 65 állatfaj esetében feljegyeztek ilyet. Az érintett állatfajok közt számos olyan volt, amelynek evolúciós útja sok tízmillió éve elkülönült az emberétől. A legjobban azonban természetesen az emberszabásúak nevetése hasonlított a miénkre. A főemlősöknél a nevetés hangja gyakran a játék közben kiadott lihegés, kapkodó lélegzetvétel hangjához hasonlított, így elképzelhető, hogy ezekből a hangokból alakulhatott ki.

Az állatok játéka gyakran hasonlít a harchoz, így a nevetés jellegű hangadással azt fejezhetik ki fajtársaik számára, hogy ezúttal nem verekedés, hanem azt imitáló, arra hasonlító játék zajlik. Lehet, hogy ebben rejlik a nevetés eredete is?

A kutatók szeretnének persze többet is megtudni erről, ám igen nehéz egyes vadon élő állatokat megfigyelni, mivel sokuk csak halk hangon nevet.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!