Szőrrel a rák ellen

2010. 10. 28.
Szerző: Szimpatika
Ausztrál mintára novemberben Magyarországon is elindul a szőrtelenítési kampány.

Különleges rendezvény látogat hazánkba idén novemberben. Egy ausztrál kezdeményezés a Movember alapján Magyarország férfitagjai félreteszik egy teljes hónapra a borotvát és megnövesztik ékes arcszőrzetüket.

Ezen tettükkel kívánják felhívni a figyelmet arra, hogy a férfiaknak is törődniük kell egészségükkel és szembe kell nézniük az egyik legelterjedtebb férfibetegséggel, a prosztatarákkal. A kampány zárásaként november végén egy hivatalos Bajusz Party-val ünneplik meg a mozgalmat a PortH Városi Csárdában.

A magyar történelem során az arcszőrzet, ezen belül a bajusz viselete óriási szerepet töltött be. A férfiasság egyértelmű jelképeként tartották számon ezt a hol kackiás, hol pedert, hol rövidre nyírt, hol pedig gondosan göndörített szőrzetet. Jelentése és alakja korok és társadalmi rétegek szerint is változott – számos formában visszaköszönt, sokszor kötötték egyes történelmi személyiségekhez is.

Az Ausztráliából indult Movember mozgalom célja, hogy felhívja a férfiak figyelmét arra, hogy ne hanyagolják el saját egészségüket, figyeljenek oda a problémákra, rendszeresen vegyenek részt szűrővizsgálatokon. A bajusz egy „kitűző", melyet büszkén visel gazdája, ahogy a mellrák kampány támogatói a rózsaszín szalagot hordják a szívük felett.

A kampányhoz olyan közéleti személyiségek csatlakoztak többek között, mint a Belmondo zenekar, Szekeres Junkies András vagy Papp Supernem Szabi.

A rendezvény helyszínéül a nemrég nyitott PortH Városi Csárda szolgál:

„- Örömmel bólintottam rá a rendezvényre, hiszen én is a bajszosok népes csoportját erősítem, továbbá szeretem az ilyen ötletes, mégis mély tartalommal bíró kezdeményezéseket" – mondja a PortH tulajdonosa.

A buli november 25-én (csütörtökön) lesz, ahol minden bajuszost szeretettel várnak. A résztvevő Bajuszfivérek bajszuk milyenségéhez és egyéniségéhez mérten öltöznek be – rocksztárnak, metálos motorosnak, Magnumnak, Jákob rabbinak, remetének vagy bárminek, ami a viselt bajuszhoz passzol, valamint kísérőjük, a Bajusznővérük megjelenését is a sajátjukéhoz igazítják.

Az est végén megválasztják a Legjobb Bajuszos Karakter-t, Miss Bajuszt és természetesen, az Év Bajuszkirályát is. A derűs hangulatú és látványos bulik célja felhívni játékos, vicces formában is a prosztatarák megelőzésének, a megfelelő vizsgálatok és szűrések elvégeztetésének szükségességére, a folyamatos tájékozódás és figyelemmel követés fontosságára.

Mi is az a Movember?

Mo – bajusz, ausztrál szleng

A mozgalom ötlete egy kellemes, baráti sörözés során született meg Melbourne-ben, Ausztráliában, mikoris a résztvevők felidézték a csodálatos – és nem kevésbé vicces – 80-as évek nagy divatját, a bajuszt, és elhatározták, vissza kell hozni a jellegzetes és férfias arcszőrzetet a köznapokba.

Hogy valami apropót is találjanak bajszuk megnövesztéséhez, új fizimiskájukkal elkezdtek adományokat gyűjteni a prosztatarák áldozatai számára – nem is sejtve, hogy a bajszaik egy világméretű és nemzetközi mozgalmat hívnak életre, lehetőséget adva a férfiaknak, hogy az amúgy tabunak számító egészségükön kezdjenek gondolkodni.

A feladat egyszerű: a Mo Testvérek, azaz Bajuszfivérek, november elsején frissen, borotváltan belenéznek a tükörbe és egy hónapon át növesztik csodálatos arcszőrzetüket – barátaik, barátnőik, családjuk pedig támogatják ebben. A bajusz egyfajta jel, mely mutatja, hogy viselője kiáll a prosztatarák áldozatai mellett, törődik az egészségével és minél szélesebb körben igyekszik rávenni pozitív tüntetésével más férfiakat is, hogy foglalkozzanak a problémával.

A bajusz tehát egy szimbólum, mely felhívja a férfiak figyelmét arra, ne hanyagolják el saját egészségüket, egy „kitűző", melyet büszkén visel gazdája, ahogy a mellrák kampány támogatói a rózsaszín szalagot hordják a szívük felett.

Az egy hónapon át növesztett ékszert aztán egy nagy, november végi vagy december elejei partin megmutatják egymásnak, beszélgetnek a problémáról, segítik egymást a kommunikációban. A partikon rendre megválasztják a Man of Movember-t – azaz a Bajuszkirályt.

Természetesen a Bajusznővérek sem maradnak feladat nélkül – ők segítik a Bajuszfivéreket a kampány és a szervezések során, és részt is vesznek a partikon.

A kezdetek:

2004-ben a kampány célja már komolyabb volt – adománygyűjtés a prosztatarák jegyében, mely az első számú rákos megbetegedés a férfiak körében. 432 Bajuszfivér csatlakozott a mozgalomhoz, addig példátlan mértékű, 55.000 dolláros támogatást hozva ezzel az ausztrál prosztatarák alapítvány (Prostate Cancer Foundation of Australia) segítésére.

A Movember bajusz-kampány évről évre egyre ismertebbé válik – az Egyesült Királyság, Írország, Egyesült Államok, Kanada, Új-Zéland, Spanyolország, Dél-Afrika, Hollandia és Finnország is átvette és támogatja a kezdeményezést.

2009-ben a Movembernek már 255.755 követője volt, több mint egymillió adományozóval, akik összesen huszonhatmillió fonttal támogatták a mozgalmat. A befolyt összeget a Movember a férfiak egészségével való törődésének növelésére, még több, világszínvonalú, innovatív oktatásra, kutatásra és tudatosító kezdeményezések támogatására fordítja.

A Movember kampány sikerének kulcsa az a több mint 627.000 Bajuszfivér és nővér, akik 2003 óta szerepet vállalnak az ügy érdekében.
 

A prosztata (dülmirigy) a húgyhólyag alatt elhelyezkedő, gesztenye nagyságú és alakú, tokkal körülvett mirigy, amelynek váladéka adja a sperma folyékony részének jelentős hányadát. A szerv tömörsége miatt kitapintható a végbélen keresztül és duzzanata következtében kisebb-nagyobb mértékben beszűkítheti a rajta áthaladó húgycsövet, ezt tapasztalhatják a prosztata-megnagyobbodással küzdő férfiak vizeletürítési panaszaiknál.

A prosztata növekedése bizonyos mértékig együtt jár a korral, már csak a hormonális változások miatt is, de ez nem feltétlenül jár együtt vizelési panaszokkal. Amennyiben azonban a prosztatán áthaladó húgycső összenyomódik, ez fokozatosan elzárja a vizelet útját, és a húgyhólyag izomzatának egyre nagyobb erő szükséges, hogy átpréselje a vizeletet. Azért is veszélyes ez a folyamat, mert az erőltetés miatt az izomzat megvastagodhat, a hólyag falában hegesedés alakulhat ki és csökkenhet annak kontrakcióképessége is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!