A villámok légtisztító hatásúak

Forrás: ng.hu
Villámlások során rengeteg olyan molekula jön létre, amelyek csökkentik a légszennyező anyagok, például a metán mennyiségét.

Még 2012-ben a NASA repülő viharlaboratóriumán (vagyis olyan repülőgépén, amely a viharokba belerepülve végez méréseket) rögzítették azokat az adatokat, amelyeket első ránézésre nem hittek el a kutatók, így félre is rakták az eredményeket. Azonban ezek nemrégiben elvégzett új vizsgálata és laboratóriumi kísérletek szerint az eredmények valósak, még akkor is, ha hihetetlenek.

Olyan oxidatív anyagok keletkeznek a villámlások során, mint a hidroxilgyökök (OH), vagy a hidroperoxilgyökök (HO2), a repülőgép ezek keletkezéséről gyűjtött be közvetlen bizonyítékokat. A molekulák a villámlások során, a zivatarfelhők üllőiben születtek, mégpedig igen nagy, a korábban feltételezettnél nagyságrendekkel nagyobb mennyiségben. A számítások szerint csupán a viharok során keletkező hidroxilgyökök a levegő oxidációs tisztításának 2-16 százalékáért lehetnek felelősek!

A hidroxilgyökök lebontják a levegőben lévő metánt, szén-monoxidot, emellett jelenlétük szerepet játszik a felhőképződésben is és csökkentik a felmelegedést.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!