Hogyan válasszunk megfelelő sportágakat a gyerekeknek?

Forrás: Mini Talent
A gyermekek testi, lelki és szellemi egészségében a rendszeres, mennyiségileg és minőségileg is megfelelő testmozgás kulcsfontosságú szerepet játszik már egészen kicsi koruktól kezdve, a lehetőségek tárháza pedig szinte végtelen.

Manapság már temérdek szabadidős foglalkozásból, mozgásprogramból válogathatnak a szülők, a gyerekek már egészen kicsi koruktól járhatnak táncolni, focizni, lovagolni, úszni, röplabdázni, teniszezni, sőt, akár önvédelmi sportokkal is ismerkedhetnek. Ezek mind nagyon jó programok és ötletek, de a gyerekeknél nem csak azt kell mérlegelni, hogy szórakoztatja-e őket a választott mozgásforma, hanem azt is, hogy a megfelelnek-e az adott sportmozgás speciális szükségleteinek – akkor is, ha teljesen egészségesek. A választásban Varga Ádám, a Mini Talent elnöke, testnevelő, gyógytestnevelő tanár segít néhány javaslattal.

„Kérdés, hogy fel vannak-e készítve a gyerekek ezekre a programokra. Gondoljunk azokra a kicsikre, akiknek mozgáskoordinációs problémájuk van, kisebb-nagyobb deformitással rendelkeznek, esetleg biológiai rizikófaktorral jöttek a világra. Sőt, a teljesen egészséges gyerekeknél sem olyan egyszerű a döntés, mivel sok esetben a növekedésükkel, testsúlyuk változásával kapcsolatban nem kapnak megfelelő lehetőséget ezek irányítására, kordában tartására.  Mindezektől függetlenül természetesen lehetnek ügyesek, de az adott sportmozgás speciális szükségleteinek nem felelnek meg” – mondja Varga Ádám.

Ha a szülők nem rendelkeznek kellő ismeretséggel a témában, de mindenképpen szeretnék, ha gyermekük rendszeresen sportoljon, akkor érdemes olyan szakemberhez fordulni, aki kellő hozzáértéssel segít. „A gyermekorvosi és ortopédiai szűrővizsgálatok sajnos elgondolkodtatóan magas arányban fedeznek fel kezdődő mozgásszervi elváltozásokat már az óvodás korosztályban. A statikai rendellenességek, a tartáshibák, a kezdődő mellkas és gerinc deformitások panaszt, fájdalmat csak elvétve okoznak, az iskoláskori fáradékonyság, a koordinálatlan mozgás azonban már a következményeket jelzi. Minél később vesszük észre a problémát, annál nehezebb azon javítani” – hívja fel a figyelmet a gyógytestnevelő tanár.

Fontos a testmagasság és a testösszetétel
 

A sportági alkalmasságnál a testösszetétel és a testmagasság két olyan szempont, amit mindenképp számításba kell venni. „A laikusok számára is egyértelmű, hogy egy kerékpársportban vagy lovaglásban akadályozó lehet, ha valaki nagyon magas, de a röpladbában vagy kosárlabdában az kifejezetten előnyös. Továbbá az adott sportágakon belüli posztokon sem mindig mindegy, hogy milyen magas a játékos: a labdarúgásban például az irányító játékosok, akiknek a súlypontja is alacsonyan van - ezáltal jól cseleznek - alacsonyabbak. A magasabb játékosok pedig, akik jól fejelnek, lesznek belső védők vagy csatárok. A gyerekek sportágválasztását több olyan módszer megkönnyítheti, amelyekkel viszonylag nagy pontossággal meg tudjuk becsülni a felnőttkori testmagasságukat."

A labdajátékok a kognitív képességeket is fejlesztik

A sportágválasztás sokkal összetettebb annál, mint ahogy azt sokan gondolják. Fontos, hogy óvodás korban a járás, a helyváltoztatás, az ugrások, az utánzó tevékenységek, a térérzékelés, az idő és ritmus legyen a központban játékos csomagolásban. „A Mini Talent abban különbözik más sportegyesületektől, hogy a sokoldalú képzés nem kifejezetten kötelezi el magát egyik sportág felé sem. A labdás ügyességfejlesztéssel olyanfajta változatos, ingerekben gazdag edzéseket generálnak, ahol a foci, illetve a kosár-, és kézilabda felé terelgetik a kicsiket az edzők.”



Az egyesület alapítója azt tűzte ki célul, hogy a foglalkozások keretében sokféle labdával megismertessék a gyerekeket. „Nálunk a teniszlabda, pingponglabda, fittball labda, gumilabda, szivacsladba, minden van. Az edzés elejétől az edzés végéig a gyerekek kezében vagy a lábánál van minimum egy labda. A labdaérintések számára törekszünk, miközben tudatosan próbáljuk kerülni azokat a sablonos feladatokat, mint bólyakerülgetés, labda nélküli körbe-körbe futások. Arra törekszünk, hogy a gyerekeknek mérkőzésszerű játékokat generáljunk, ezáltal rákényszerítjük őket arra, hogy figyeljenek a labdára, a társakra, az ellenfélre, és a játék sajátosságaira. Többszörösen összetett feladatok elé állítjuk őket, ezzel pedig nem csak a labdás ügyességüket fejlesztjük, hanem a kognitív képességeseiket is, ami a kisagyukat fejleszti” – részletezi.
 
„A mértékletességen nagy a hangsúly. Fő, hogy miből mennyit és hogyan. Ha lemaradt valamiben, kapjon felzárkóztatást. Ha kiemelkedő valamiben, legyen kihasználva, éljen a képességeivel. A szülői tájékozódással, utánjárással nagyon sok mindent megtudhatunk gyermekünk sportolási lehetőségeiről. Ha személy szerint nekünk nincs időnk erre, ma már vannak szakemberek, akik ezzel foglalkoznak. Egyénre szabottan (életkor, nem, fizikai, élettani adottságok, lakhely, sportág) megtalálják a legalkalmasabb lehetőségeket, hogy nagy kedvvel, motiváltan, elismerésekkel teli boldog perceket szerezzenek a leendő sportolóknak. Ami lehet, olyan jól beválik, hogy élsport lesz belőle” – mondja az edző.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!