Ügyeljünk lábaink egészségére!

A lábakat érintő elváltozások és betegségek igazán kellemetlenné tehetik a mindennapokat, és egy egyszerű cipővásárlást is megnehezíthetnek, hiszen a tyúkszem, a bőrkeményedés vagy a bütyök miatt akár a járás is fájdalmassá válhat. Dr. Kerék Dánielt, a nyíregyházi Korona Gyógyszertár gyógyszerészét arról kérdeztük, hogy milyen eszközökkel és hatóanyagokkal lehetséges a kezelésük, illetve mikor elkerülhetetlen, hogy szakorvosi segítséget kérjünk.

Melyek a leggyakoribb, lábakat érintő kellemetlen elváltozások?

Nagyon gyakori elváltozások a gombás eredetű fertőzések, amelyek megtámadhatják a talp vagy a lábfej bőrét, illetve a körmöket és a körmök alatti területeket. Emellett még gyakran találkozunk a gyógyszertárban szarusodással kapcsolatos problémákkal, mozgásszervi megbetegedésekkel, illetve keringési vagy idegvezetési zavarokból eredő lábfájdalommal.

A kellemetlen viszketésen túl okozhat-e komolyabb károsodást egy kezeletlen gombás fertőzés?

Sajnos igen. Általában egy bőrfelületet érintő gombás fertőzést egy egészséges ember esetében könnyen lehet kezelni, akár vény nélkül kapható kenőcsökkel, krémekkel is. A körömgomba kezelése viszont már nagyobb körültekintést igényel. Kezelését csak akkor kezdhetjük el saját magunk, ha a köröm maximum egyharmada érintett, a köröm vége felőli részen. Amennyiben nagyobb terület érintett, vagy ha a körömágy is fertőzött, már muszáj orvosi segítséget kérnünk, hogy megtudjuk, szükséges-e a külsőleges kezelést belsőlegesen szedhető gombaellenes szerekkel is kiegészítenünk. A kezelés mindig hosszú ideig tart, így kitartást és odafigyelést igényel a beteg részéről, ugyanis legalább addig kell tartania, míg az adott terület le nem nő. Amíg ez nem történik meg, a kezelés abbahagyásával a fertőzés újra terjedni kezdhet. Érdemes meg- győződnünk arról is, hogy a fertőzés hátterében nem áll-e keringési elégtelenség vagy cukorbetegség. Egy nem kezelt gombás fertőzés a kellemetlen viszketésen és esztétikán túl súlyos felülfertőződéshez, nehezen gyógyuló sebekhez és akár generalizált súlyos fertőzésekhez is vezethet, ezért nem szabad ezeket elhanyagolnunk.

A bőrkeményedések is megkeseríthetik az életünket, szinte bármilyen korban. Milyen okokból alakulhatnak ki a talpon vagy az ujjakon?

A bőrkeményedéseket a hámrétegben található keratintermelő sejtek túlműködése okozza, de azt, hogy ezt mi váltja ki, nem tudjuk pontosan. Szerepet játszhatnak genetikai tényezők, gyógyszerek és bizonyos betegségek is. A bőrkeményedések kezelése, eltávolítása, a bőr puhítása szerencsére általában nem okoz nagy nehézséget, de érdemes odafigyelnünk ezekre az „intő jelekre”, mert elképzelhető, hogy a háttérben olyan mozgásszervi probléma áll, ami némi odafigyeléssel orvosolható. Sok esetben már egy megfelelő talpbetét is nagy segítséget jelenthet, de a tartás vagy a járás korrekciója is megszüntetheti ezeket a tüneteket.

Ezzel szemben a tyúkszem egy visszatérő probléma. Hogyan kezelhető hosszú távon?

Ha a tyúkszem mindig azonos helyen alakul ki, érdemes lehet a lábbeli lecserélése puha, kényelmes, az adott pontra nyomást nem gyakorló viseletre. Léteznek nyomáscsökkentő tapaszok is erre a célra, a gyakori áztatás pedig puhítja a bőrt, ezáltal csökkenti a tyúkszem kialakulásának valószínűségét. Használhatunk továbbá szalicilsav-tartalmú ecsetelőket, amelyek segítenek felpuhítani a tyúkszemen található elszarusodott bőrréteget. Ilyenkor ügyeljünk, hogy az ecsetelő kizárólag a tyúkszemre kerüljön, és ne sértse meg a környező egészséges bőrterületet. Amennyiben a tyúkszem nehezen elérhető helyen van, érdemes a kezelés előtt a környező bőrterületet valamilyen zsíros kenőccsel megvédenünk.

Sokan küzdenek a bütykök okozta fájdalmakkal is. Szerepet játszhat a kialakulásában a genetikai hajlam?

Igen, de a hajlam csak az egyik tényező. Egy nem megfelelő cipővel sokat ronthatunk a helyzeten.

Hogyan enyhíthetőek az elváltozásokból fakadó, járás vagy akár pihenés közben is jelentkező fájdalmak?

Használhatunk szilikon gélt vagy tapaszokat járás közben, míg a pihenés alatt használhatunk kifejezetten erre a célra szolgáló gyógyászati segédeszközöket, amelyek segítik a lábujj helyes anatómiai pozíciójának irányába terelését. Vannak azonban olyan súlyos esetek is, amelyek már csak műtéttel korrigálhatóak.

Kezelhetőek-e otthoni körülmények között a fenti betegségek pl. tapaszok és egyéb eszközök, hatóanyagok segítségével?

Egy bizonyos határig igen, de amennyiben kételyünk támadna afelől, hogy ez a határ hol húzódik, inkább keressünk fel szakembert. Például tyúkszem esetében, amennyiben nem sikerül az első kezelés vagy esetleg azt tapasztalnánk, hogy több is kialakul a kezelés ellenére, érdemes tovább gondolkoznunk, mert még az is elképzelhető, hogy nem tyúkszemről, hanem esetleg szemölcsről van szó.

Mikor elkerülhetetlen, hogy szakember segítségét kérjük?

Az általános szabály, hogy ha a probléma fájdalmat okoz, vagy amennyiben az elsődlegesen választott kezelés hatására nem, vagy csak átmenetileg javul, netán romlik az állapotunk, mindenképpen forduljunk szakemberhez. A háziorvosnál történő látogatás során is érdemes megemlítenünk, ha ilyen tüneteket tapasztalunk, ugyanis a kis, észlelhető tünetek hátterében akár egy komolyabb probléma is meghúzódhat.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!