Az elveszett energia pótlása

2010. 10. 28.
Szerző: Z.Zs.
Illényi Katica a testét is legalább olyan magas szinten kontrollálja mint húrokat. Megküzd a testével és a lelkével.
- Mit jelent számodra a jóga, és miért pont ezt a testet-lelket erősen "meggyötrő" tipusát választottad?

A jóga számomra egy életforma. A testmozgás minden nap jelen van az életemben, s mivel mindenben keresem a kihívásokat, talán ezért választottam ezt a nehéz fajtáját. Azt szeretem, ha valami annyira nehéz, hogy le kelljen győzni magamat. 3 éve Bikram- jógázom, de még most is, minden alkalommal egyetlen egy ellenfél van, akivel meg kell, hogy küzdjek és az nem más, mint saját magam. Ha ez sikerül, elmondhatom, hogy ez nem csak edzés, de egyben személyiség nevelés is.

- Hogyan találtál rá a jógára?

Tengerparton, egy közeli ismerősöm mutatott egy-egy jóga ászánát és nagyon megtetszett, mert hasonlított a tánc tréningek nyújtó gyakorlataira. Nyár volt éppen és nem volt lehetőségem táncra járni, hiányzott a mozgás és addig is valami hasonlót kerestem, így találtam rá a Bikram- jógára.

- A színpadon milyen pluszt ad számodra a sport?

Egyszerűen elengedhetetlen. Ha nincs energiám, akkor nincs színpad. Hegedűgyakorlás közben órákat ülök egy helyben, rengeteget tanulok, memorizálok, aztán kocsiban ülök, így muszáj, kötelező, hogy minden nap átmozgassam a testem. Különben minden borul, elvesznek az energiáim, lelassul a testem, nehéz, kötött leszek, és mindenekelőtt rettenetesen fáradt. Ha nem is jutok el minden nap, csak minden másnap az edzésekre, reggelente így is tornázom legalább fél, vagy háromnegyed órát.

- Lelkileg is felfrissítenek a gyakorlatok?

Mivel egész nap szellemi munkát végzek, nagyon jól esik utána a fizikai terhelés. Az edzések alatt pihen az agyam, nem gondolok semmire a munkámmal kapcsolatban, nem is tudnék, ha akarnék se, annyira megköveteli a test a jógázás során, hogy csak és kizárólag vele foglalkozzak. Olyan is volt, amikor egy nehéz egyensúly gyakorlat közben valami más, nem odaillő gondolat jutott az eszembe, és azonnal kiestem a gyakorlatból. Ezek nagyon nehéz, koncentrációt követelő pózok, nem tudsz másra figyelni, csakis arra, amit éppen a testeddel művelsz. A szellemi és a fizikai tréning egyszerűen pihentetően hat egymásra. Így amíg edzek, addig kikapcsol az agy, amikor meg szellemi tevékenységet végzek, akkor a fizikum regenerálódik. Ez a két dolog nem létezhet egymás nélkül.

- Ismert, hogy nagyon tudatosan étkezel. A jóga és a táplálkozási szokásaid megváltoztatása egyszerre érkezett meg az életedbe?

Nem, nincs összefüggés a két dolog között. Több, mint 20 éve rendszeresen, napi szinten sportolok, 10 éven keresztül tanultam sztepp és jazztáncot, a mai napig visszajárok tánc tréningekre és a nyári szezonban a legjobb külföldi mesterek jazztánc kurzusaira.

15 éve vagyok vegetáriánus, sajtot, húst, tejtermékeket nem eszem. Nem iszom, nem dohányzom, és nem kávézom. S igyekszem, csak annyit enni, amennyire szükség van és nem többet. Az összes közül talán ez a legnehezebb.


Illényi Katica honlapján egy külön menüpont van „Jóga és életmód" címmel. Nagyon sok érdekes és fontos információt gyűjtött össze a Bikram-jógáról és arról, hogy neki miért fontos.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!