A gyomorfekély tünetei, okai és kezelése

A gyomorfekély (ulcus ventriculi) a gyomor nyálkahártyájának megszakadását jelenti egy legalább 5 milliméter kiterjedésű területen. A sérült nyálkahártya így már nem képes megvédeni a szöveteket, így a nyálkahártya a maró hatású gyomorsav miatt kisebesedik. Ha sokáig fennáll ez az állapot, gyomorfekélyről beszélünk. A gyomorfekély mélységében a felületi sérüléstől a gyomor átlyukadásáig terjedhet. Fontos időben kezelni, mert szélsőséges esetben akár rák is kialakulhat.

Gyomorfekély vagy nyombélfekély?

A gyomorhoz közvetlenül csatlakozó nyombélben mintegy ötször gyakoribb a fekély, mint a gyomorban. A nyombélfekély az emberek mintegy tíz százalékát érinti.

Ez annak köszönhető, hogy ilyenkor a savas pH-jú gyomornedv nem semlegesítődik a bélbe jutva, és marni kezdi a bél nyálkahártyáját.

A gyomorfekély tünetei

A betegek túlnyomó részénél többnyire étkezések közben jelentkezik egyre erősödő maró, égő jellegű gyomortáji fájdalom. A panasz az étkezés után sokszor megszűnik, majd fokozatosan tér vissza, ahogy ürül a gyomor.

A gyomorfekély esetén gyakori panasz a hányinger és a hányás is. Ezeket a tüneteket bármilyen savközömbösítő, például egyszerű szódabikarbóna is típusosan rövid időn belül csillapítja. Emellett gyakran fordul elő étvágytalanság és fogyás is.

A gyomorfekély szövődményei esetén is jellegzetesek a tünetek. Nagyobb vérzés esetén a széklet feketévé válik, a hányadékban pedig megjelenhet a kávézacc-szerű emésztett vér, de friss, piros vérzés is előfordulhat.

Perforációkor, vagyis a gyomor, illetve a nyombél átlyukadásakor a fájdalom kifejezettebbé válhat. Ilyenkor a nyombélben és a gyomorban lévő gyomorsav és az emésztőenzimek a hasüregbe kerülhetnek, ahol súlyos hashártyagyulladást okozhatnak.

Ez utóbbi, illetve vérzésre utaló tünetek esetén a beteg mielőbbi kórházi felvétele szükséges, hiszen az ellátatlan szövődmények akár halálhoz is vezethetnek. A betegek egy részénél azonban a fekély panaszt nem okoz, „néma" marad.

A gyomorfekély okai

  • Az esetek nagy részében Heliobacter pylori fertőzés okozza a betegséget. Ez a baktérium egyedi felépítésének köszönhetően képes életben maradni a gyomor savas közegében.
  • A nem-szteroid gyulladásgátlók és fájdalomcsillapítók (NSAID) hosszú távon történő szedése is vezethet gyomorfekélyhez.
  • A gyomorsavtúltengéssel, illetve fokozott savtermeléssel járó kórképek is kiválthatják. Ilyen például a Zollinger-Ellison szindróma, amely során a hasnyálmirigy daganata hormonális úton fokozza a gyomorsavtermelést.
  • A szervezetet érő súlyos traumák, például baleseti sérülések, égés, fejsérülés, sokk vagy fertőzések is vezethetnek fekély kialakulásához.
  • Bizonyos életmódi tényezők növelik a gyomorfekély kialakulásának kockázatát. A betegség kialakulásában szerepet játszhat a táplálkozás (savanyú, túl fűszeres és forró ételek és italok), a tartós stressz és a dohányzás is.

A gyomorfekély kezelése a diagnosztizálással indul. (Forrás: freepik.com)

A gyomorfekély diagnosztikája

A gyomorfekély diagnosztizálásának leghatékonyabb módja az endoszkópos gyomortükrözés. Az endoszkópia további előnye, hogy szövettani mintát is vehetünk a fekélyből, így ki lehet zárni a rosszindulatúságot.

Mivel a fekélyek jelentős részét a Heliobacter pylori fertőzés okozza, az ún. UBT teszttel kell meggyőződni a baktérium jelenlétéről vagy hiányáról.

A gyomorfekély kezelése

Bizonyos életmódi változtatásokra mindenféleképpen szükség lesz:

  • Fizikális kímélet, lehetőleg környezetváltozással
  • Az alkoholfogyasztás és a dohányzás elhagyása
  • A gyógyszerelés módosítása
  • Tudatos táplálkozás

Ha az orvos kizárta a rosszindulatúságot, jó eséllyel gyógyszeres kezelés következik.

Többféle gyógyszerrel kezelhető a gyomorfekély:

  • H2-receptor antagonisták (csökkentik a gyomorsav-elválasztást)
  • Protonpumpagátlók (csökkentik a gyomorsav-elválasztást)
  • Savkötők (semlegesítik a termelődő gyomorsavat)
  • Filmképző szerek a nyálkahártya védelmében

Amennyiben igazolt a Helicobacter fertőzés, akkor úgynevezett eradikációs terápiára lesz szükség. Ez egy kombinált kezelés, amely során a beteg egy héten át protonpumpa-gátlót, illetve kétféle antibiotikumot szed.

A baktérium sikeres eradikációjáról legalább négy héttel később UBT-teszttel kell meggyőződni.

A súlyosabb esetekben műtéti beavatkozásra is szükség van. A vérzést például endoszkópos műtéttel lehet kezelni ( a vérző ércsonkot le kell kötni fémklippel, illetve vérzéscsillapító anyagot kell a seb környékére juttatni).

A fekély perforációja, a pylorus stenosis kialakulása, illetve a rosszindulatú elváltozások esetén szintén sebészi beavatkozásra van szükség.

Szeretném megtekinteni a Szimpatika kínálatában kapható savlekötőket!

Gyakori kérdések

Kezelhető a gyomorfekély diéta segítségével?

A gyomorfekély diéta segítségével nem kezelhető, ehhez szinte mindig gyógyszeres kezelés és/vagy sebészeti beavatkozás szükséges. Ezzel együtt a tudatos étrend fontos része a gyógyulásnak.

A gyomorfekély kezelése során a gyakori (2-3 óránkénti) kis mennyiségű étkezés ajánlott. Kerüljük a meleg, zsíros vagy fűszeres ételeket, a hagymát, a kávét és az édességeket.

Lehetséges a gyomorfekély kezelése házilag?

Sajnos nem. A gyomorfekély gyanúja esetén mindenképpen keressünk fel orvost!

 

Borítókép: freepik.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!