Mitől függ a kígyóméreg összetétele?

2021. 04. 27.
Forrás: ng.hu
Egy új amerikai kutatásban a kígyóméregben lévő fehérjék sokféleségét mérték fel és vizsgálták annak ökológiai összefüggéseit.

Egy nagy nemzetközi kutatócsoport, amelyet a Clemson Egyetem szakemberei vezettek, 46 amerikai mérgeskígyó-fajt vizsgált meg mérgük összetétele szerint, és az eredményeket az Amerikai Tudományos Akadémia folyóirata, a PNAS hasábjain tették közzé. Arra voltak kíváncsiak, evolúciós szempontból mi határozza meg a kígyóméreg összetételét, illetve a méreganyag komplexitását.

A kutatások a hatékonyabb ellenszerek elkészítését szeretnék segíteni, bár Észak-Amerikában viszonylag kevés végzetes kígyómarás történik. Emellett a kígyómérgekből készülő gyógyszerek fejlesztése és alkalmazása szempontjából is fontos érteni a mérgek működését.

Régóta ismert, hogy a méreg a zsákmányállatok megbénítását, megölését szolgálja, így sejthető volt, hogy e területen kell keresni az okot is. A sok esetben rendkívül összetett fehérjekoktél, sok esetben viszont egyszerű, kevés összetevőből áll a kígyóméreg. A vizsgálatokhoz csörgőkígyók, mokaszinkígyók, és más helyi mérgeskígyó-fajoktól vettek méreg, illetve méregmirigy mintákat, illetve minden egyes faj esetében összegyűjtötték, hogy az adott állat miféle zsákmányokat ejt.

A kígyóméreg összetételét a legmodernebb proteomikai vizsgálattal, illetve a méregmirigyekben a génkifejeződés vizsgálatával soha eddig nem látott részletességgel térképezték fel. Ezután a méreg összetétele és a zsákmányok közti összefüggéseket vizsgálták meg. Az eredmények alapján úgy tűnik, nem a zsákmányfajok száma a lényeg a méreg összetétele szempontjából.

Christopher Parkinson, a Clemson Egyetem professzora elmondta: „Nemcsak maga az étrend a meghatározó a méreg összetételében és összetett voltában, hanem az a kérdés is, hogy mennyire sokféle különböző állatból áll az étrend.” Ha egy kígyó 20 eltérő emlősfajt fogyaszt, akkor nem lesz túl komplex a mérge. Ha azonban százlábút, békát, madarat és emlőst is eszik, akkor igencsak sokféle összetevőt lehet találni a mérgében. „Minden egyes méregösszetevő más zsákmányállatra hat” – magyarázta a professzor.

Az ilyen vizsgálatok segítenek választ keresni arra az alapvető kérdésre is, hogy miért van olyan nagyon sokféle kígyó, és e kígyóknak miért van olyan rendkívül változatos mérgük. Az összeállított adatbázis emellett rengeteg további kutatásnak is alapot, lehetőséget jelent.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!