Különös jelenséget figyeltek meg a Vénuszon

Forrás: ng.hu
A struktúra a Nap körül húzódik, és a Vénusz útját követi.

A NASA Parker Solar Probe űrszondájának köszönhetően a szakértők első alkalommal kaptak teljes képet a Vénusz pályáján fekvő porgyűrűről. A Nap körül keringő szemcsékből álló struktúra a bolygó útja mentén húzódik. Bár a gyűrűt korábbi űreszközök is észlelték, a Parker Solar Probe minden korábbinál átfogóbb képet adott a porról.

A szonda WISPR műszerét azzal a céllal hozták létre, hogy képes legyen vizsgálni a napszelet. A Naprendszerben ugyanakkor rengeteg por is található, amely a visszaverődés miatt sokkal fényesebbnek tűnik, mint a napszél. Ahhoz, hogy a WISPR-rel meg tudják figyelni csillagunk töltött részecskéit, a felvételeiről el kell távolítani a por és a csillagok fényét.

A kutatók a Parker Solar Probe egyik manővere során vették észre a statikus porgyűrűt. A relatív fényesség alapján a szakértők úgy vélik, hogy a struktúra 10 százalékkal sűrűbb, mint a környező régiók. A porgyűrű vizsgálatának eredményeit a The Astrophysical Journalban mutatták be.

A Parker Solar Probe egyre közelebb repül a Naphoz, a kutatók pedig arra számítanak, hogy rövidesen megpillanthatnak egy pormentes övezetet. Ha valóban létezik ilyen régió, a felfedezés a távoli objektumok vizsgálatában is segíthet.

Az űrben jelen lévő por igencsak foglalkoztatja a csillagászokat. Nem tudni, hogy az anyag pontosan honnan származik, de lehetséges, hogy aszteroidákból és üstökösökből jött létre. A hasonló por egyébként az új égitestek kialakításában is fontos szerepet tölthet be, az anyag összeállásával ugyanis új objektumok születhetnek.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!