Minden készen áll az oktatási intézmények nyitására

Forrás: MTI
Az érettségik minél biztonságosabb lebonyolítása érdekében a 9-12. évfolyamokon csak május 10-én áll vissza a jelenléti oktatás, az 1-8. évfolyamokon és az óvodákban azonban már április 19-én - tájékoztatott az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára.

Az érettségik szempontjából fontos kiscsoportos felkészítőket, konzultációkat ugyanakkor továbbra is szervezhetnek a középiskolákban. Fő szabály szerint csak az írásbeli érettségiket tartják meg, a szóbelik és a gyakorlati részek jellemzően elmaradnak. Ezt a modellt tavaly már sikeresen alkalmazták.  Az előre hozott vizsgákat azonban idén megtartják; több mint 110 ezer érettségizőre számítanak.

Azon vizsgatárgyak esetében, amelyek középszinten csak szóbeli résszel rendelkeznek, idén is meg kell szervezni a szóbeli megmérettetést. Ha bármely középszintű érettséginél a diák írásbeli teljesítménye a 12 százalékot elérte, de a 25-öt nem, akkor tehet szóbeli vizsgát - közölte Maruzsa Zoltán.
Testnevelésből szóbeli és gyakorlati érettségit is kell szervezni, az úszás és a küzdősport gyakorlatait azonban el kell hagyni, ezek ugyanis fokozott fertőzési kockázatot jelentenek - ismertette.

Az érettségi idén sem kötelező: aki mégsem akar vizsgázni, szeptemberig visszaigényelheti a befizetett díjat - közölte az államtitkár. Ugyanakkor felidézte, hogy tavaly csupán az érintettek 2 százaléka nem érettségizett végül, és mindenkit arra biztatott, hogy jelenjen meg, az érettségik ugyanis biztonságosan megszervezhetők, mert be kell tartani az egészségvédelmi intézkedéseket. Így a tavalyi gyakorlatnak megfelelően fertőtlenítenek, mérik a testhőmérsékletet, valamint figyelnek a távolságtartásra.

Maruzsa Zoltán minden pedagógusnak megköszönte a digitális oktatásban nyújtott szakmai teljesítményét és a fegyelmezett részvételét az oltási programban. Felidézte, hogy a kormány március 8-tól rendelt el tantermen kívüli munkarendet az iskolákban, rendkívüli szünetet az óvodákban. A sikeres oltási kampánynak köszönhetően azonban már az újranyitás került napirendre - hangoztatta. Annak érdekében, hogy ez megtörténhessen, soron kívül immunizálják a pedagógusokat, akik közül már több mint 100 ezren megkapták a vakcinát.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!