Csatlakozott a Gagarin űrhajó a Nemzetközi Űrállomáshoz

2021. 04. 10.
Forrás: MTI
A bajkonuri startja után nem egészen három és fél órával április 9-én csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz az emberes űrrepülés kezdetének 60. évfordulója alkalmából Jurij Gagarinról elnevezett Szojuz űrhajó, fedélzetén háromfős legénységgel.

Az Oleg Novickijt és Pjotr Dubrovot, az orosz Roszkoszmosz, valamint Mark Vande Heit, az amerikai NASA űrhajósát szállító Szojuz Msz-18-as űrhajó ultrarövid, kétfordulatú pályát követve dokkolt a Nemzetközi Űrállomás Raszszvet moduljához.

Az állomáson most már tíz űrhajós tartózkodik: az újonnan érkezettek mellett két orosz kozmonauta, Szergej Rizsikov és Szergej Kugy-Szvercskov, négy amerikai asztronauta, Kathleen Rubens, Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker, valamint egy japán űrhajós, Nogucsi Szoicsi. A legénység utóbbi négy tagja tavaly októberben, a SpaceX Crew fedélzetén érkezett a Föld felszíne fölött mintegy 400 kilométeres magasságban keringő objektumra.

A Gagarin legénysége - az űrállomásra küldött 65. expedíció - a tervek szerint 191 napot tölt majd a világűrben, mintegy félszáz tudományos kísérletet fog elvégezni és kétszer végez majd munkálatokat az űrbe kilépve, az új Nauka többfunkciós modul fogadásakor. Ezt követően Novickij visszatér majd, Dubrov és Vande Heit pedig csaknem egy évig marad fent.

Az űrállomás jelenlegi lakói közül hárman - a 94. expedíció tagjai - jövő héten térnek vissza a Földre. A világ első űrhajósa, Jurij Gagarin 1961. április 12-én startolt el Bajkonurból a Vosztok-1 fedélzetén. 108 perces repülésének évfordulóját az űrhajózás napjaként ünneplik meg Oroszországban.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!