Post Covid-ellátással segítik a felépülést a Pulmonológiai Klinikán

Forrás: semmelweis.hu
Sokan hetekkel a koronavírus fertőzés után is tüdőt érintő panaszokkal küzdenek. A Pulmonológiai Klinikán ezeket a betegeket post Covid-ellátás keretében segítik a gyógyulásban. Az ellátás kizárólag beutalóval és előjegyzési időponttal vehető igénybe, tüdőgyógyász szakrendelésről, illetve az egyetem Covid-osztályairól irányíthatják ide a betegeket, a kórházi távozást követően.

A Pulmonológiai Klinika a koronavírus hazai megjelenése óta vesz részt a járvány elleni küzdelemben. Az akut Covid-ellátás mellett nagy hangsúlyt fektetnek a betegség utógondozására is, ezért február óta post Covid-ellátást is biztosítanak azok számára, akiket korábban az egyetem valamely Covid-osztályán kezeltek (koronavírussal összefüggő megbetegedéssel) vagy tüdőgyógyászuk javasolja a klinikai vizsgálatokat.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A Covid19 egyes betegeknél rendkívül súlyos tüdőgyulladást, CT-felvétellel kimutatható komoly eltéréseket okoz. Őket a kórházi kezelés után is visszahívjuk kontrollvizsgálatra – sok esetben azonban a fertőzés után 6-8 héttel is olyan komoly panaszok maradnak fent – akár a fiatalok esetében is –, hogy egyértelművé vált: külön ellátás keretében kell foglalkozni a Covid utóhatásaival is – magyarázta dr. Müller Veronika, a Pulmonológiai Klinika igazgatója.

A nemzetközi szakirodalomban is ismert, hogy a tüdőfibrózisok gyűjtőfogalom alatt ismert intersticiális tüdőbetegségek a fertőzés után hónapokkal is fennállhatnak.  Az ebben szenvedők elsősorban terhelésre kialakuló nehézlégzésre és sok esetben alvászavarokra panaszkodnak – tette hozzá.

Dr. Müller Veronika szerint akkor lehet szükség a tüdőt érintő post Covid-ellátásra, ha a panaszok 6-8 héten túl is megmaradnak, vagy ha a fertőzés nagyon komoly, kiterjedt tüdőgyulladást okozott. Az érintett betegeket tüdőgyógyász szakorvos utalhatja be a klinikára, vagy az egyetem Covid-osztályairól irányíthatják ide őket a kórházi távozást követően. A post Covid-ellátás indulása óta körülbelül hetente 8 beteget kezelnek itt.

A klinika vizsgálati csomagjába több, a covid alatti és az azóta eltelt időben jellemző tüneteket érintő kérdőív, valamint komplex légzésfunkciós felmérés és szükség esetén kardio-pulmonális terheléses vizsgálat is tartozik. A képalkotás terén hatalmas segítséget jelent a Pulmonológiai Klinika számára az a nemrég átadott új CT berendezés, amelyet az Orvosi Képalkotó Klinika működtet – emelte ki az igazgató.

Dr. Müller Veronika fontosnak tartja a fertőzésen átesettek kezelésével kapcsolatban a rehabilitációs gondolkodásmódot: nemcsak a betegség gyógyítására kell hangsúlyt helyezni, hanem az emberek fittségének visszaállítására is. Ebben nagy segítséget jelenthetnek az egyetem által összeállított légzőizomtorna gyakorlatok is – hívta fel a figyelmet.
Az említett gyakorlatsorokat itt megtekinthetőek:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!