Szelfit küldött a Curiosity marsjáró

2021. 04. 05.
Forrás: ng.hu
A marsjáró a Mont Mercou nevű formáció mellett örökítette meg saját magát.

A Curiosity 2021. március elején kezdett el megközelíteni egy látványos kőformációt, a Mont Mercout – számol be a NASA. A szikla nevét egy franciaországi hegy után kapta. Bár a marsi Mont Mercou csupán 6 méter magas, így is felkeltette a kutatók figyelmét, hiszen kiemelkedik a tájból, és jellegzetes üledékrétegek alkotják.

Forrás: NASA/JPL-CALTECH/MSS

A Curiosity a szikla mellett elhaladva többször is megörökítette saját magát a formációval, felvételeiből pedig panorámaképek is készültek.

A szelfin a marsjáró előtt egy apró lyuk látható, amelyből a robot nemrég mintát gyűjtött. A helyi anyagokat elemezve a szakértők többet kideríthetnek a régió múltjáról. A térség az 5 kilométer magas Mount Sharp előtt terül el, amelyhez a Curiosity 2014 óta közeledik.

A franciaországi Mont Mercou az ország délkeleti részén található Nontronnál húzódik. A misszió csapata gyakran ad a marsi formációknak Nontronhoz köthető beceneveket, mivel a Mars körül keringő szondák nontronitot mutattak ki a területen. A nontronit egy agyagásvány, amely gyakori a francia település közelében.

A szelfi 60 kép kombinálásával készült el, a fotókat a Curiosity március 26-án készítette. A robot segítségével panoráma-felvételeket is létrehoztak, az ezekhez használt képek március 4-én, a sziklától 40 méterre készültek. A hasonló fotók segíthetnek a helyi táj pontosabb 3D-modelljének létrehozásában.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!