Nyulak ásták ki az ősi leleteket

Forrás: ng.hu
Az állatok egy olyan területen alakítottak ki üreget, ahol korábban még nem folytattak régészeti feltárást.

Elvadult nyulak ástak elő értékes leleteket egy szigeten, Wales partjainak közelében – számol be a Live Science. Az állatoknak köszönhetően egy 9000 éves kőkori eszközt, illetve egy 3750 éves agyagtöredéket azonosítottak, a darabka valószínűleg egy bronzkori urna maradványa.

Bár a leletek elsőre talán nem tűnnek izgalmasnak, azt jelzik, hogy érdemes Skokholm szigetén feltárásokat folytatni, melynek ősi történetéről eddig nagyon keveset tudtak. A szigetet felügyelő Dél- és Nyugat-Walesi Vadvédelmi Alapítvány szerint a felfedezés alapján a területet már évezredekkel ezelőtt is felkeresték az emberek.

A Skokholm nagyjából 3,2 kilométerre fekszik a délnyugat-walesi Pembrokeshire megye partjaitól. A sziget leginkább azért ismert, mert tavasszal és nyáron tengeri madarak tízezrei fészkelnek a területén. A 14. században nyulakat telepítettek a Skokholmra, melyeknek leszármazottai ma is a szigeten élnek.

Richard Brown és Giselle Eagle gondnokok a járványügyi korlátozások alatt is kijárnak a területre. Egyik útjuk során, március közepén egy nyúlüregnél találták meg az őskori kőeszközt, majd azonnal értesítettek egy régészt. A középső kőkori tárggyal valószínűleg bőröket munkáltak meg, esetleg kagylókat törtek fel, ez az első bizonyíték arra, hogy a környéken emberek éltek a mezolitikum alatt.

Néhány nappal később Brown és Eagle egy agyagdarabot is felfedezték, a lelet ugyanannál az üregnél került elő. A maradvány egy díszes edényből származik, amely talán urnaként funkcionált. A térség bronzkori lakói gyakran használtak hasonló urnákat, a szigeten viszont eddig nem bukkantak a szokás nyomára.

A felfedezések tükrében rövidesen ásatás kezdődhet a Skokholmon. A térségben akár ősi sírokat is azonosíthatnak a régészek.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!