Életet ment a favipiravir felírása

Forrás: MTI
A favipiravir hatóanyagú gyógyszerek felírásán emberéletek múlhatnak - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A készítményt akár hétvégén is felírhatják, például az alapellátási ügyeletben dolgozó orvos, aki háziorvosi tevékenységet lát el. Továbbá minden olyan orvos, aki a járványügyi ellátás keretében gyógyít, vényre rendelheti a készítményt, amelynek az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) történő megfelelő dokumentálása minden esetben kötelező.

Az EMMI felhívta a figyelmet, hogy a készítmény a teszttel igazolt, enyhe és középsúlyos tünetekkel rendelkező betegek számára, a beteg beleegyezése esetén adható. A gyógyszer ingyenesen váltható ki. Ezen felül a kórházak által működtetett Covid-ambulanciákon jelentkező, teszttel igazolt, enyhe és középsúlyos tünetekkel rendelkező betegek helyben is elláthatók favipiravir hatanyagú gyógyszerrel.

Hangsúlyozták, hogy a betegek otthon zajló gyógyulását minden esetben a gyógyszert rendelő orvos követi.
Jelezték azt is, a gyógyszert meghatározott napon belül el kell kezdeni használni, hogy a koronavírus fertőzés kezelésében hatékony legyen.
A favipiravir hatóanyagú gyógyszerek kiadását kizárólag gyógyszerész végezheti, illetve a gyógyszerkiadási folyamatba gyógyszerész bevonása szükséges.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!