A nyuszi nem játékszer!

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert
Húsvét közeledtével a felelős állattartásra, és különösen a húsvéti nyulakkal kapcsolatos állatvédelmi problémákra hívja fel a figyelmet a budapesti Állatkert. Fontos, hogy aki nyulat vagy más társállatot szeretne tartani, előbb gondolja át és alaposan mérlegelje, tud-e hosszabb távon is felelősséggel gondoskodni róla, és vállalja-e az állattartással járó életmódváltozást.

Sok családban generációk óta él az a szokás, hogy húsvétkor nyuszit vásárolnak a gyerekek kedvéért. Ez önmagában nem is lenne baj, ha minden ilyen esetből igazi társállattartó szituáció kerekedne, ahol a gazdi felelős módon viseli gondját kedvencének. Probléma akkor szokott kialakulni, amikor a húsvét apropóján, hirtelen támadt lelkesedésből fognak bele a nyúltartásba: ilyenkor ugyanis jellemző, hogy a lelkesedés egy idő után alábbhagy, s hamar kérdésessé válik a nyuszi további sorsa.

A húsvét közeledtével az Állatkert arra hívja fel a figyelmet, hogy a nyuszi nem játékszer! Persze a nyúltartás sok örömet okozhat gyereknek és felnőttnek egyaránt, de sohasem szabad megfeledkezni arról, hogy élő, érző állatról van szó, akinek megvannak a maga igényei. Így a legjobb, ha egyáltalán nem vásárol élő állatot az, aki nem tud róla tartósan, felelősséggel gondoskodni!

Felelős állattartás

Az állattartás felelősség, és az állattartó kötelessége, hogy az állatnak a jó gazda gondosságával viselje gondját. Ezért ha valaki társállatot, házikedvencet szeretne tartani, mindenekelőtt alaposan át kell gondolnia, hogy valóban tud-e felelős módon gondoskodni róla. Mérlegelnie kell a saját indítékait, hogy pontosan miért is szeretne állatot tartani, és hogy ezek az indítékok mennyire tartósak. És meg kell fontolnia azt is, hogy tudja-e vállalni az állattartással járó életmódváltozást. Például egy nyúl akár egy évtizedig is élhet, és már előre tudni kell, hogy ki gondoskodik majd róla, ha a család nyaralni megy.

A mérlegelés része kell legyen az állat életével, igényeivel kapcsolatos alapos előzetes tájékozódás, ismeretszerzés. Hiszen az állat igényeinek megfelelő gondoskodáshoz nemcsak elhatározás vagy állatszeretet kell, hanem megfelelő ismeretek is. Ma már magyar nyelven is rengeteg szakirodalom érhető el akár könyvekben, akár az interneten is a különféle társállatok igényeiről, gondozásukról.

Az Állatkert a nyulak védelméért és a felelős állattartásért

A húsvéti nyulak sorsával sokáig alig foglalkozott valaki. Az 1990-es évek elején azonban a budapesti Állatkert az elsők között hívta fel a figyelmet a húsvéti nyuszik (kiscsibék stb.) vásárlásának állatvédelmi szempontjaira, problémáira. Hiszen a városligeti intézmény már akkor egyik fontos küldetésének tartotta, hogy a felelős állattartás gondolatát és szemléletét terjessze, annál is inkább, mert ezt akkor jogszabály még nem írta elő (hiszen az állatvédelmi törvényt csak 1998-ban fogadták el).

Az Állatkert nyúlvédelmi tevékenységének legfontosabb eleme a múltban is az volt, és jelenleg is az, hogy mindenki figyelmét igyekszik felhívni a felelős állattartásra, és arra, hogy alaposan meg kell fontolni a húsvéti nyuszi, vagy bármilyen más állat megvásárlását. Azoknak, akik a mérlegelés alapján belefognak a nyúltartásba, tanácsokkal szolgálnak a nyúltartáshoz. Ezek most is elérhetők az Állatkert honlapján.

Emellett az Állatkert évtizedek óta alternatív lehetőségeket is kínál, hogy azok se maradjanak ki a „nyuszi-élményből”, akik a felelős mérlegelés alapján arra jutottak, hogy inkább nem vásárolnak élő állatot. Ilyen alternatív lehetőségnek számít például a nyuszisimogató, amely az Állatkert egyik hagyományos húsvéti programja (jóllehet 2020-ban és 2021-ben a koronavírus világjárvány miatt természetesen nem volt mód ennek megszervezésére), de az Állatkerti Alapítványnál lehetőség szokott lenni jelképes húsvéti nyuszi örökbefogadásra is (aki szeretné, most is örökbe fogadhatja valamelyik üregi nyulat az Alapítvány online felületén).

Az Állatkert a múltban azzal is igyekezett segíteni a húsvéti nyulak védelmét, hogy be is fogadott olyan nyuszikat, akiket a gazdik már nem akartak tovább tartani. Az 1990-es években, amikor még nem volt elterjedt a felelős állattartás gondolata, ez a lehetőség sokat segített a nyulak védelmében, és megoldást jelentett olyan helyzetekre is, amikor az állattartó ajándékba, meglepetésként kapta a nyulat, így értelemszerűen nem volt lehetősége az előzetes mérlegelésre. Ahogy azonban a húsvéti nyulakkal kapcsolatos állatvédelmi problémák ismertebbé váltak, egyre inkább olyan emberek vittek be nyulakat az Állatkertbe, akik csak néhány napos, néhány hetes nyúltartásra rendezkedtek be, és eleve azzal számoltak, hogy utóbb „lepasszolják” a nyuszit az Állatkertnek. Mivel ezt a szemléletet a városligeti intézmény nem kívánta erősíteni, a nyulak befogadását fokozatosan megszüntették, és 2008 óta egyáltalán nem fogadnak be tapsifüleseket.

Az Állatkert egyébként nemcsak a nyulakkal kapcsolatban, hanem általában is kiterjedt szemléletformáló munkát folytat a felelős állattartás érdekében. Zoopedagógiai programkínálatában is szerepelnek olyan tanulmányi csoportok számára kínált foglalkozások, amelyek témája a házikedvencekről való felelős gondoskodás.

Kapcsolódó tartalmak a Budapesti Állatkert és az Állatkerti Alapítvány honlapján, illetve közösségi média felületein:

· A felelős nyúltartásra való felhívás, illetve nyúltartási tanácsok az Állatkert honlapján

· Az Állatkerti Alapítvány online örökbefogadási felülete (ahol üregi nyulakat is örökbe lehet fogadni)

· Az Állatkerti Alapítvány Facebook-oldala a nagy nyúl-név választó játékkal

· Az Állatkerti Alapítvány húsvéti képeslapküldő szolgálata

A nagy nyúl-név választó!

Az Állatkerti Alapítvány Facebook-oldalán húsvéti névadó játékra invitálja a nyuszibarátokat. Az Állatkertben lakó üregi nyulak közül ugyanis eddig csak két nyuszi, Kázmér és Kende kapott nevet. Másik három állatnak a mostani a játék keretében lehet nevet javasolni a Facebook-poszthoz írt kommentben, illetve szavazni az egyes nevek (kommentek) lájkolásával. A szavazás március 25-től 28-ig tart.

Kázmér, az üregi nyúl képeslapon kíván kellemes húsvétot

A járvány miatt az embereknek sokkal kevesebb lehetőségük van arra, hogy húsvétkor személyesen találkozzanak szeretteikkel. De így is kifejezhetik, hogy gondolnak egymásra, például egy szép képeslap küldésével. Ezért indította el az Állatkerti Alapítvány húsvéti képeslapküldő szolgálatát. Az Alapítvány honlapjának felületéről bárki küldhet képeslapot szeretteinek, amelyen Kázmér, az állatkerti üregi nyúl kíván a címzettnek kellemes húsvétot.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!