Szoptathatnak-e a koronavírusos anyák?

Forrás: Heim Pál Gyermekkórház
A világjárványt okozó SARS-CoV-2 koronavírusfertőzés a terhes nőket és a kismamákat sem kerüli el. Nagyon fontos kérdés, hogy a fertőzött anyák szoptathatnak-e, illetve az is, hogy el kell-e választani őket újszülött gyermeküktől?

Ismert, hogy az anyatej amellett, hogy nagyon fontos tápanyagforrás a gyermekeknek, antitesteket és egyéb bioaktív anyagokat is tartalmaz, ezáltal számos fertőző és nem-fertőző betegségtől védi meg az újszülöttet. Azonban az újszülött, akinek még nincsen kialakult immunrendszere, a szoptatás, illetve az anyával való kontaktus során megfertőződhet, ami súlyos betegséget is okozhat nála. Elvileg mind az anyatej, az anya bőre, illetve az általa kilélegzett levegő is tartalmazhat vírusokat.

Egy vizsgálatban 18 nőt vizsgáltak, akiknél a szülés időpontjában pozitív lett a SARS-CoV-2 teszt. Közülük 15-en mutattak a Covid19-re jellemző tüneteket, pl. íz- és szagérzékelés elvesztése, hasmenés, láz, nehézlégzés, köhögés stb. Az anyáktól összesen 37 anyatejmintát vizsgáltak.

A vizsgált anyatejek egyike sem tartalmazott SARS-CoV-2 vírust, viszont nagy részükben kimutatható volt egy vírus-specifikus antitest, így 76%-uk SARS-CoV-2-specifikus IgA-t, 80%-uk SARS-CoV-2-specifikus IgG-t tartalmazott, azaz anyát fertőző vírus nem jutott be az anyatejbe, viszont az anya immunrendszere által termelt antitestek igen.

Ezután in vitro körülmények között megvizsgálták, hogy az anyatejek képesek-e semlegesíteni a SARS-CoV-2-t, azaz megakadályozni a fertőzést. Az itt vizsgált 34 tejminta 62%-a, azaz 21 képes volt a vírusfertőzés semlegesítésére. A nem Covid19-es nőktől származó anyatej nem volt képes in vitro a SARS-CoV-2 semlegesítésére.

Azt is vizsgálták, hogy a mellbimbó környéke tartalmaz-e vírust. Itt a 70 mintából 8-nál kaptak pozitív jelet, viszont ha a mellett lemosták a mintavétel előtt, akkor egyik minta sem lett pozitív a SARS-CoV-2 vírusra.

A vizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy SARS-CoV-2 fertőzött anyák gyermekeinek is a saját anyatejes táplálás az előnyös, hiszen az anyatejbe nem kerül át a vírus, ráadásul az anyatejek nagy része tartamaz vírus-ellenes antitestet, sőt 62%-a in vitro is képes semlegesíteni a vírust, azaz mérsékelheti a fertőzés tüneteit.

Egy másik vizsgálat arra kereste a választ, hogy a táplálás közvetlen szoptatás formájában történjen, vagy közvetve cumisüvegből, illetve hogy az újszülötteket elválasszák-e az anyáktól, hogy megakadályozzák pl. a kilélegzett levegőn keresztüli fertőződést. Itt a világ 31 országába, köztük Magyarországra is olyan Covid19-pozitív anyáknak küldtek ki kérdőíveket, akiknek 12 hónaposnál fiatalabb gyermekük volt.

Összesen 357 visszaküldött kérdőívet értékeltek. A kérdőívekben olyan kérdésekre kerestek választ, hogy el kell-e választani a fertőzött anyától a gyermekét, a közvetlen vs. közvetett (lefejt tejből, cumisüveggel) anyatejes táplálás az előnyösebb, és hogy veszélyes-e az amúgy ajánlott bőr-bőr kontaktus az újszülöttekre.

A vizsgálatban nagyon sokféle adat és eredmény született, a legfontosabbak:

 - Az újszülöttkorban (0-30 nap) a fertőzött anyák gyermekeinek 34,9%-a lett pozitív, a későbbi periódusban (1-12 hónap) 80,3%-a.

- A tünettel rendelkező anyák nagyobb valószínűséggel fertőzték meg a gyermeküket, mint a tünetmentesek. Viszont a gyermekek közel 80%-a tünetmentes volt, és egy gyermek sem halt meg.

 - Rövidebb időt kellett kórházban tölteni azoknak az újszülötteknek, akiket nem választottak el az anyjuktól, rendszeres bőr-bőr kontaktusban voltak vele, és közvetlen anyatejes táplálásban részesültek. Ezek mind, külön-külön is rövidítették a kórházban töltött időt.

 - Azok az újszülöttek, akik nem közvetlenül kapták az anyatejet, nem voltak bőr-bőr kontaktusban az anyjukkal, vagy elválasztották őket tőlük, kisebb valószínűséggel tudtak később közvetlen anyatejes táplálkozásban részesülni.

 - Az anyák 60%-a, akiktől elválasztották újszülött gyermeküket, depressziós lett, és 29%-uk nem volt képes szoptatni.

Összességében a vizsgálatok arra utalnak, hogy az anyatejbe nem jut át a SARS-CoV-2 vírus, sőt az anyatej vírus neutralizáló antitesteket tartalmazhat, továbbá a Covid19-pozitív anyáknál is ajánlott a szokásos újszülött gondozás, azaz a közvetlen szoptatás, a rendszeres bőr-bőr kontaktus a gyermekkel, és az újszülött elkülönítése sem szükséges.

Szerző: Prof. Dr. Szalai Csaba

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!