A természet hangjai jót tesznek az egészségnek

Forrás: ng.hu
Egy friss tanulmány újabb bizonyíték arra, hogy a szervezetnek kedvez a természetjárás.

Egy közelmúltban megjelent tanulmány alapján a természetes hangok kedvezően hatnak az egészségre. Rachel Buxton, a Carleton Egyetem munkatársa csapatával korábbi publikációk adatait vizsgálta felül. Az eredmények alapján a természet hangjainak észlelése számos pozitív módon befolyásolhatja a szervezet működését, elsősorban a lelki egészséget.

Úgy tűnik, az ilyen hangok a fájdalomérzetre, a stressz szintjére, a kognitív teljesítményre és a közérzetre is hatnak. A pozitív érzelmeket leginkább a víz hangja erősítette fel, míg a madárdal a stressz és a bosszúság ellen volt különösen hatékony.

A kutatók olyan hangokat vizsgáltak, amelyeket 66 amerikai nemzeti park 251 helyszínén rögzítettek. Buxton szerint a koronavírus rávilágított arra, hogy a természet mennyire fontos az emberi egészség számára. A forgalomcsökkenés miatt visszaesett a zajszennyezés, ennek hatására pedig sokan rácsodálkoztak a madarak énekére.

Míg a zajok károsíthatják egészségünket, addig a természetes hangok javíthatják a mentális egészséget – éppen ezért lenne fontos a zajszennyezés mérséklése. A kutatók úgy gondolják, hogy a városok közelében fekvő nemzeti parkokban kevésbé érvényesülnek a természet hangjai, emiatt az ide látogatók nem érezhetik igazán a hangok kedvező hatásait. A szakemberek szerint megfelelő zajmenedzsmenttel lehetne változtatni a helyzeten.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!