Családi öröklés – a hagyatéki eljárás teendői

2021. 04. 01.
Egy családon belüli haláleset mindenkit megvisel, de sajnos a hivatalos ügyintézés ilyenkor sem maradhat el – ám érdemes időben gondoskodni a hagyaték sorsáról, mert ezzel megkímélhetjük családunkat egy hosszadalmas procedúrától. Dr. Méhes Dávid Dániel ügyvéd elmondja, hogy milyen teendők hárulnak ilyenkor a családtagokra, és hogyan zajlik a hagyatéki ügyek kezelése.

Egy családon belüli halálesetet követően kit kötelesek értesíteni a családtagok?

A hagyatéki eljárás szempontjából az első teendő, hogy a jegyzőnek bejelentjük, hogy elhunyt a hozzátartozónk. Ilyenkor a tartózkodási hely szerinti jegyző jár el – ennek hiányában az elhalálozás vagy a hagyatéki vagyon helye az irányadó, de az elsődleges, ügyintézésre feljogosított szerv mindig a lakcím szerinti önkormányzat.

Mikor kezdődik meg a hagyatéki eljárás?

A hagyatéki eljárás az örökhagyó halálával bekövetkező hagyatékátszállást biztosítja, és az örökhagyó vagyonában történő jogutódlást állapítja meg és igazolja. Az eljárás halottvizsgálati bizonyítvány alapján vagy a halál tényét megállapító bírósági végzés alapján indulhat el. A hagyatéki eljárás során a jegyző feladata a leltár felvételéhez szükséges adatok, továbbá az ezekkel kapcsolatos nyilatkozatok beszerzése, a tényállás tisztázása. A hagyaték megállapítása és az örökösök részére történő átadása viszont már a közjegyző hatásköre.

Hogyan zajlik a hagyaték feltérképezése? A rokonok bevallása alapján veszik számba a hagyaték részeit?

Amiről a hozzátartozók tudnak, azt bejelentik, ezt számba veszi a közjegyző, illetve megkeresi a különböző hatóságokat, többek között az ügyvédi kamarát is, amely szervezetnél letétbe helyezhetnek végrendeletet. Ha valaki megbíz egy ügyvédet azzal, hogy készítsen végrendeletet, az ügyvéd a magyar ügyvédi kamaránál letétbe helyezi azt, ezért a jegyző minden hagyatéki eljárásban hivatalból megkeresi az ügyvédi kamarát, hogy megtudja, szerepel-e a nyilvántartásban végrendelet.

Átlagosan mennyi időt vesz igénybe egy hagyatéki eljárás?

Minimum fél év, mire lezajlik, de ez sok tényezőtől függ, adott esetben akár több év is lehet, hiszen az örökösök jelentősen megnehezíthetik az eljárást.

Az örökösök mikortól jogosultak a vagyon felhasználására?

A hagyaték, mint egész száll át az örökösökre az örökhagyó halálával, tehát a tartozások is örökölhetőek, de fontos tudni, hogy csak a hagyaték erejéig kötelesek azokat megfizetni. Az a kötelezettség is terheli az örökösöket, hogy a hagyatékot megőrizzék, állagát megóvják, de a jogerős hagyatékátadó végzés birtokában már rendelkezhetnek a hagyaték tárgyaival. Tehát egy autót vagy egy ingatlant használni ugyan lehet, étékesíteni azonban nem tudják, amíg zajlik az eljárás.

Mi a teendő, ha a hagyatéki eljárás befejezését követően kerül elő egy vagyontárgy?

Ez nagyon gyakran előfordul, ebben az esetben póthagyatéki eljárásnak van helye. A póthagyatéki eljárásra a hagyatéki eljárás szabályait kell alkalmazni, tehát azt a jegyzőnél kell megindítani, aki hagyatéki leltárt vesz fel, és megküldi a közjegyzőnek.

Milyen problémák merülnek fel leggyakrabban az örökösök között?

A közös tulajdon bonyolulttá teheti a helyzetet, az élettársi közös vagyon miatt gyakran merülnek fel problémák. Azt látom, hogy ha az örökhagyó tulajdonában van egy ingatlan, sok esetben később kiderülhet, hogy az adott ingatlan egy élettársi vagyonközösség része. Tipikus példa erre, ha egy házra még egy szintet építenek, amit már az élettárs fedezett, ám ezt az ingatlan-nyilvántartásban nem jelzik. Ilyenkor az élettárs bejelentheti, hogy az ingatlan mely részére tart igényt, ám ennek feltételeit már korábban, egy végrendeletben is rögzíthetik.

Végrendelet hiányában az örökösök között egyenlő arányban oszlik meg a hagyaték?

Igen, a törvényes öröklés rendjét a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) szabályozza. Elsődlegesen a leszármazók egymás között egyenlő arányban örökölnek. Törvényes örökös elsősorban az örökhagyó gyermeke, több gyermek pedig fejenként egyenlő részben örököl.

Az örökhagyó házastársát a leszármazó örökösök mellett megilleti a holtig tartó haszonélvezeti jog az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon, valamint a hagyaték többi részéből egy gyermekre eső részt örököl.

A Polgári Törvénykönyv szerint az örökhagyó élettársa nem törvényes örökös, így az élettárs csak végrendelet alapján örökölhet, örökös hiányában pedig az állam a törvényes örökös.

Akik szeretnék elkerülni a családon belüli vitákat, hogyan gondoskodhatnak a hagyatékukról? Hogyan érdemes megírni egy végrendeletet?

A végrendelet fontos, ezért ha valaki már átgondolta, hogy mit szeretne csinálni a vagyonával, érdemes szakemberhez fordulni, és ügyvédi vagy közjegyzői segítséget kérni a végrendelet megírásában, ugyanis ennek számos szigorú formai követelménye van. Erre érdemes figyelni, hiszen adott esetben akár érvénytelenné is válhat egy végrendelet, ha a formai feltételeknek nem felel meg.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!