Miként alakul a környezettudatosságunk?

Forrás: ng.hu
A szakértőket régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy miként változott az emberek biodiverzitással kapcsolatos gondolkodása, az átalakulást azonban nem könnyű felmérni.

Egy friss tanulmány alapján a Wikipédia oldalmegtekintéseiből következtetni lehet arra, hogy miként alakul globálisan a biodiverzitással kapcsolatos tudatosság. A szakemberek szerint világszerte egyre jobban érdeklődnek az emberek a természet iránt, az egyes állatcsoportokkal kapcsolatos kíváncsiság ugyanakkor nem arányos.

Joe Millard, a University College London PhD-hallgatója és a tanulmány vezető szerzője szerint ahogy egyre inkább sérül a biológiai sokféleség az emberi tevékenység hatására, úgy válik egyre fontosabbá a globális közösség összefogása. Ehhez elengedhetetlen, hogy felmérjék, miként alakul az emberek hozzáállása.

Millardékat az Élő Bolygó Index (LPI) inspirálta, amelyet a Londoni Zoológiai Társaság dolgozott ki, és amely az eltérő gerincespopulációk változásának összességét mutatja be. A csapat a Wikipédia oldalmegtekintéseinek módosulása alapján hozott létre egy mértéket, amely globálisan alkalmazható. A szakértők egy több mint 2 milliárd megtekintésből álló adatbázist használtak fel, amely 41 197 állatfaj oldalára vonatkozik. A vizsgálatban 2015-2020 közötti adatokat elemeztek, az oldalak a világ tíz legtöbbet használt nyelvén íródtak.

A kutatók által létrehozott Faj Tudatosság Index azt mutatja, hogy az elmúlt öt évben összességében jelentősen nőtt tudatosságunk, az érdeklődés ugyanakkor sokkal gyorsabban emelkedett a hüllők esetében, míg a kétéltűeknél némiképp csökkent. A leginkább az északi őszapó, a barna teknős és az indiai repülőgyík iránt nőtt a kíváncsiság.

Millard bízik benne, hogy indexük segíthet a döntéshozóknak a későbbi természetvédelmi munkákban. Dr. Robin Freeman, a Londoni Zoológiai Társaság munkatársa és a csapat tagja hozzátette, hasonló mértéket korábban nem dolgoztak ki.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!