Ritkábban alakul ki Parkinson-kór a dohányosoknál?

Forrás: pharmaonline.hu
Körülbelül 60 éve ismert az a jelenség, hogy a dohányosok körében jóval alacsonyabb a Parkinson-kór előfordulása. A Texas A&M Egyetem kutatói ennek okát szerették volna felderíteni.

Mivel cigarettával igen bajos klinikai vizsgálatokat végezni, nem a nikotinnal, hanem egy dohányzásról leszoktató szer hatóanyagával, az igen hasonló szerkezetű citizinnel kezdték meg a vizsgálatokat.

Génmódosított egerekben a citizin hatásosnak bizonyult a Parkinson-kórhoz köthető tünetek és viselkedési mintázatok csökkentésében-enyhítésében, ám meglepő módon a hatás csak nőstényeknél jelentkezett.

A kutatók rájöttek, hogy ezért az ösztrogén a felelős, mivel jelentősen felerősíti a citizin protektív hatását. Ezért egyrészt olyan nem feminizáló hatású ösztrogén analógok keresését kezdték meg, amelyek együtt használhatók a citizinnel, másrészt molekuláris módszerekkel igyekeznek feltárni a kezelés pontos hatásmechanizmusát, ami a gyógyszer-engedélyeztetés elengedhetetlen feltétele még akkor is, ha a hatásosságot már bizonyították.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!