Ritka és nagyon régi meteoritot fedeztek fel

Forrás: ng.hu
Az objektum évmilliárdokon át utazott a világűrben.

Jean-Alix Barrat, a Bresti Egyetem geokémikusa csapatával olyan meteoritra bukkant, amely a Naprendszer történetének első egymillió évében születhetett. A 4,5 milliárd éves kőzet sokat elárul a bolygók építőelemeiről.

Fotó: Wikipedia

Az Erg Chech 002 jelű objektumot 2020 májusában találták meg a Szahara algériai részén. Barrat úgy véli, a meteorit legalább száz évet várt a felfedezésre. A szakember és kollégái új tanulmányukban a kőzet azonosítása mellett több érdekes tulajdonságát is bemutatják. Az Erg Chech 002 hivatalosan 43 darabból áll, de Barrat szerint összesen közel száz töredéke maradhatott fenn. A legnagyobb darabja nagyjából ökölnyi.

A zöld külsejű és barna belsőjű objektum rendkívül ritka. A Földön eddig mintegy 65 ezer meteoritot találtak, ezek közül azonban csak nagyjából 4 ezer tartalmaz differenciálódott anyagot. Az ilyen anyag jelenléte arra utal, hogy az adott meteorit olyan égitestről származik, amely elég nagy volt a tektonikus aktivitáshoz. Az érintett objektumok 95 százaléka két aszteroidához köthető, az Erg Chech 002 azonban a kivételes 5 százalékba tartozik. Bolygónkon korábban nem azonosítottak még egy ilyen meteoritot.

Barrat szerint a hasonló kőzetek gyakoriak lehettek a Naprendszer kezdetén, az Erg Chech 002 ritkaságára pedig két lehetséges magyarázat van. A protobolygó, amelyről az objektum származik, olyan nyersanyagot alkotott, amelyből a Földhöz hasonló égitestek keletkeztek. A protobolygók az idők során vagy összeálltak nagyobb égitestekké, vagy megsemmisültek.

A becslések alapján az Erg Chech 002 anyaobjektuma 100 kilométer átmérőjű lehetett. Mivel a meteorit vulkanikus eredetű, feltételezhető, hogy a protobolygó kérgében alakult ki. Az égitest felszínén láva halmozódhatott fel, amelyet az alumíniumtartalmú mag fűtött. A kéreg rövid időre megszilárdult, majd valamilyen nagy energiájú hatás miatt kilökődött az objektumból. Ekkor kezdődött meg az Erg Chech 002 több milliárd éven át tartó útja.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!