Krónikus vesebetegség – az alattomos kór

Forrás: medicalonline.hu
Becslések szerint mintegy egymillió, a vesebetegség szempontjából veszélyeztetett ember élhet Magyarországon, számuk azonban pontosan nem ismert, hiszen mire a krónikus vesebetegség (chronic kidney disease, CKD) jól felismerhető tüneteket okoz, a kór már előrehaladott stádiumban van.

A magas vérnyomás és a diabétesz a magyar lakosság körében elterjedt kórképek, amelyek a veséket is veszélyeztetik. A krónikus vesebetegek 60-70 százalékánál ezek alapozzák meg a CKD-t, 8-10 százalék azok aránya, akiknél egyéb betegségekből ered a páros szerv károsodása. A késői felfedezés miatt sok páciens úgy kerül dialízisre, hogy már nem deríthető ki, mitől alakult ki nála a vesebetegség. Az adatok alapján mindössze hetvenezer pácienst gondoznak idehaza, közülük hétezer a dializáltak, és négyezer a transzplantáltak száma.

A CKD korai felismerésében kiemelkedő szerep jut a háziorvosoknak, a GFR (glomeruláris filtrációs ráta) érték bevezetése azonban a családorvosok munkáját jelentősen megkönnyítette. Az 50 év feletti, túlsúlyos, hipertóniás, diabéteszes páciensek esetén mindig gondolni kell a vesekárosodás lehetőségére – hívja fel a figyelmet dr. Remport Ádám, a Magyar Nephrologiai Társaság (MANET) Transzplantációs Bizottságának elnöke. Azonban – mivel a veseproblémák nem okoznak fájdalmat – sokszor a páciensek nehezítik a korai diagnózist és a gondozás mielőbbi megkezdését, aminek pedig döntő szerepe van.

A CKD öt stádiuma közül a korai, 3a stádiumig életmódváltással megállítható a betegség további romlása, ám a 3b-5 stádiumban már komoly problémákat okoz a betegség, a legmagasabb kockázati csoportba sorolt páciensek esetében pedig szükségessé válik a kieső vesefunkciók mesterséges pótlása.

A legjobb minőségben dializálnak

Vesepótló kezelésként a hemodialízis, a peritoneális dialízis és a transzplantáció jön szóba. A döntést minden esetben a betegekkel közösen hozzák meg, és választják ki számukra a legmegfelelőbb terápiát. Hasi dialízist csak a magyar betegek 13-14 százalékánál alkalmaznak, ami megfelel az európai átlagnak – összegzi dr. Ladányi Erzsébet, a MANET alelnöke, Dialízis Bizottságának elnöke. Bár a nephrológusok álláspontja szerint érdemes peritoneális dialízissel kezdeni a beteg kezelését (később, ha szükséges, át lehet térni a hemodialízisre), amelynek számos előnye van a gépi művesekezeléssel szemben. Az alap-, és társbetegségektől, a páciens általános állapotától, a rehabilitációs lehetőségektől is függ, hogy alkalmazható-e ez a módszer, amely manuálisan napi négyszeri hasi dializáló oldat cserét jelent, ami otthon használható automata készülékkel is végezhető.

„A dialízis-ellátó hálózat kiépült, az ország teljes területét lefedi, a betegek hozzáférnek a kezeléshez, Magyarországon a legjobb minőségben dializálunk” – mondja Ladányi Erzsébet. Hozzáteszi azonban azt is, hogy a kezelés hatékonyságát nagyban befolyásolja, hogy a beteg tervezetten, előkészítetten, a nephrológiai gondozóhálózatból kerül dialízisbe, vagy „az utcáról esik be”. Mivel a CKD a legtöbb esetben alattomosan, lassan alakul ki, a vesebetegek 40-70 százaléka már akut ellátást igényel, amikor dialízis-centrumba kerül. A nephrológiai szakrendelések leterheltsége mellett ennek oka, hogy sok esetben a páciens nem tudja, hogy vesebetegsége van, vagy nem tulajdonít jelentőséget ennek. Elmarad a hipertónia vagy diabétesz-gondozásról, és csak akkor veszi észre, hogy baj van, amikor már megjelennek a jellemző tünetek: a gyengeség, fáradékonyság, lábdagadás vagy fulladás.

A dialízis-központokban a betegellátás minden vonatkozásban optimális körülmények között zajlik. Mind a társadalombiztosítással szerződött magánszolgáltatóknál, mind a közfinanszírozott központokban magas színvonalon folyik a kezelés, szinte mindenütt a legújabb generációs készülékkel. Az utóbbi években jelentős fejlődés volt tapasztalható a technológiában, így például a kezelés alapjául szolgáló kapillárisok, vagy az online hemodiafiltrációs kezelés, amely a betegek hosszú távú életkilátásait javíthatja, a dializálást követően nem jelentkeznek a korábbról jól ismert mellékhatások, mint a fejfájás, vagy „kimosottság” érzés.

Eredményesebb az élődonoros átültetés

„A szervátültetést nem feltétlenül előzi meg művesekezelés. Bár a transzplantáció lehetőségét minden páciens esetében meg kell vizsgálni, a kor előrehaladtával – az egyéb krónikus betegségekre is tekintettel – nőhet a műtéti kockázat” – mondja Remport Ádám, hozzátéve azonban, hogy 75 éves betegnél is végeztek már sikeres veseátültetést.

Magyarországon a négy egyetemi városban működő vesetranszplantációs központban elhunytból 172, élő donorból 30, összesen 202 veseátültetés történt 2020-ban. A MANET Transzplantációs Bizottságának elnöke azt is elmondja, az élődonoros átültetések 5-7 százalékkal eredményesebbek a szerv túlélésének tekintetében. Ennek elsődleges oka, hogy az adományozónak kiváló egészségi állapotban kell lennie, mert nem kockáztatható az egészsége a szerv eltávolításával, ami egyben azt is jelenti, hogy a kivett vese is jobb minőségű. Szerepe van annak is, hogy ezeknél a műtéteknél a vese csupán 1-2 órát „tölt a szervezeten kívül”, szemben az elhunytból történő szervkivétellel, ahol ez az idő 6-20 óra is lehet. Az elhunytból eltávolított vesék esetében a túl szigorú minőségi kritériumok a transzplantációk számának csökkenését eredményeznék.

A különbség a finanszírozásban is paradox módon mutatkozik meg. A transzplantációkat a nagyértékű, országosan nem elterjedt beavatakozások közé sorolja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK). Míg a halott donorból történő szervkivétel esetén az egészségbiztosító fizet a donorszervek gondozásáért, az intenzív osztályokon a donáció kapcsán zajló folyamatokért, továbbá a szervkivételért és az átültetés előkészítéséért – a finanszírozás 70 százaléka személyi motiváció – az élődonoros műtéteknél ez teljes mértékben hiányzik.

A vesetranszplantációs várólistára kerülő betegek – március 10-én 1102-en voltak – átlagosan 3-4 év után jutnak veséhez. Csak ritka betegségek, speciális immunológiai problémák esetén jellemző ennél hosszabb várakozási idő.

Készül a központi regiszter

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vesepótló kezeléseket és a transzplantációt vizsgáló, 2010-ben készült jelentése számos rendszerhibára hívta fel a figyelmet. A számvevők egy évtizede állapították meg többek között azt is, hogy országos nephrológiai regiszter nélkül nem értékelhetők megfelelően sem a dialízis, sem a transzplantáció hazai eredményei.

A területért felelős tárca támogatásával néhány évvel ezelőtt elkezdődtek, és még folyamatban vannak azok az egyeztetések, amelyek során a résztvevők egyöntetűen támogatták, hogy a NEAK-nál induljon el az az országos, elektronikus adattár, amelybe mind a dialízisek, mind a vesetranszplantációk adatait jelentik. Egyelőre azonban még a MANET vezetősége által összeállított dialízis regisztert töltik manuálisan. Valamennyi központból küldik a saját adataikat, többek között arról, hogy milyen előkészítést követően és milyen alap- és kísérőbetegségekkel kerülnek művesekezelésre a betegek, vagy a Hepatitis B és C előfordulási gyakoriságát, a halálozási arányt.

„A dializált pácienseket jellemzően kardiovaszkuláris betegségek, infarktus, stroke, érszűkület, vagy valamilyen infekció, gyulladásos szövődmény következtében veszítjük el” – mondja Ladányi Erzsébet, hozzátéve azonban azt is, hogy a 65-67 év körüli átlagéletkor emelkedését is tapasztalják.

Rossz az adherencia

Míg a MANET alelnöke szól arról, hogy a dializált betegek terápiahűsége változó, ám országosan tapasztalják, hogy egyre többen engedik meg maguknak, hogy kihagynak kezeléseket, addig dr. Grózli Csaba, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének stratégiai- és orvos igazgatója azt említi meg, hogy a késői vesekilökődések egyharmadáért ugyancsak a non-adherencia a felelős.

Akár pár év alatt is tönkre tehető a transzplantált vese a nem megfelelő gyógyszerszedéssel. Csupán azzal, hogy például nem éhgyomorra veszi be az egyik immunszupresszív gyógyszerét a szervátültetett páciens, akár 40 százalékkal is változhat a szűk hatásspektrumú kilökődés gátló készítmények hatása. A rendszeres gyógyszerszint-mérések eredménye pedig félrevezetheti az orvost, aki abból indul ki ezek értékelésénél, hogy a beteg tartja a terápiát. A gyógyszerek rendszertelen szedésének kilökődési reakció vagy toxicitás lehet a következménye, mivel a terápiás és a toxikus szint igen közel van egymáshoz – magyarázza Grózli Csaba.

A szövetség a szervátültetettek hosszabb életéért dolgozik. A veseátültetés óriási lépést jelent a páciens számára az életminőség javulásában. Bár a transzplantáltak folyamatosan kilökődésgátló gyógyszert szednek, amíg az átültetett vese működőképes, és eleinte gyakran, majd másfél-két év elteltével 3-4 havonta ellenőrzésre járnak, ám nincsenek géphez kötve, és bizonyos szabályokat betartva az egészségesekhez hasonlóan dolgozhatnak, sportolhatnak, teljes életet élhetnek.

Betegedukáció, szabadidő- és versenysport, érdekképviselet, illetve a közösségépítés – sorolja a szövetség négy fő tevékenységi körét Grózli Csaba, és kiemeli, nem véletlen, hogy favorizálják a rendszeres mozgást, hiszen ez önmagában akár 30 százalékkal is javíthatja a vese túlélését. A szövetség számos különféle sporthoz biztosítja az edzőket, pályákat, és versenysportrendszert is működtet, amelynek eredményességét a Szervátültetettek Világjátékáról hozott aranyérmek bizonyítják.

A „Képzett beteg” program keretében már hét éve nyújtanak segítséget ahhoz, hogy a transzplantáltak megtanuljanak „együtt élni” az új szervvel, és saját hasznukra maximalizálják annak minden nyereségét. A programban eddig nyolcszázan vettek részt. A Covid-mentes időkben 2,5 napos, 40-50 fős rendezvények elősegítik, hogy a szervátültetettek bekapcsolódhassanak a közösségbe, az információk átadása nyomán tájékozottá válnak, ezáltal javul az orvossal való együttműködés. Az edukációs program négy pillérre épül, az orvosi információs blokkban ráérősen, „betegnyelven” osztják meg az ismereteket a páciensekkel, majd az ezt követő orvos-beteg fórumon bármit meg lehet kérdezni. A második etapban a szervátültetettek dietetikustól kapnak információt a helyes táplálkozásról és életmódról, és szakemberektől hallhatnak a mozgás jótékony hatásairól, valamint arról, hogyan kapcsolódhatnak be a versenysportokba. A szövetség és a közösségi élet bemutatása után a program lelki egészség blokkal zárul, amelyen pszichológus és családterapeuta segíti a belső feszültségek oldását. Minderről a résztvevők – miután felmérik, mennyit sikerült elsajátítaniuk a hallott ismeretekből – „oklevelet” is kapnak.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ajánlataink

Neo Citran Cold and Sinus por belsőleges oldathoz 10x
Neo Citran Cold and Sinus por belsőleges oldathoz 10x
3379 Ft
Octenisept külsőleges oldat 50ml
Octenisept külsőleges oldat 50ml
2749 Ft
Otrivin Rapid 1 mg/ml oldatos orrcsepp (0.1%) 10ml
Otrivin Rapid 1 mg/ml oldatos orrcsepp (0.1%) 10ml
1899 Ft
NiQuitin Clear 21 mg transzdermális tapasz 7x
NiQuitin Clear 21 mg transzdermális tapasz 7x
4699 Ft
Algoflex Forte Dolo 400 mg filmtabletta 30x
Algoflex Forte Dolo 400 mg filmtabletta 30x
3529 Ft
Algopyrin 500 mg tabletta 20x
Algopyrin 500 mg tabletta 20x
2699 Ft
Actival Extra filmtabletta 120x
Actival Extra filmtabletta 120x
6899 Ft
Béres Csepp Extra belsőleges oldatos cseppek 4x30ml
Béres Csepp Extra belsőleges oldatos cseppek 4x30ml
5799 Ft
Eurovit Oliva-D Forte 3000NE kapszula 60x
Eurovit Oliva-D Forte 3000NE kapszula 60x
3279 Ft
Hepacontur étrend-kiegészítő tabletta 30x
Hepacontur étrend-kiegészítő tabletta 30x
2099 Ft
Septolete Extra 3 mg/1 mg szopogató tabletta Citrom-Méz ízű 16x
Septolete Extra 3 mg/1 mg szopogató tabletta Citrom-Méz ízű 16x
2099 Ft
Béres Magnézium 250mg+B6 filmtabletta 120x
Béres Magnézium 250mg+B6 filmtabletta 120x
3349 Ft
Kalmopyrin 500 mg tabletta 24x
Kalmopyrin 500 mg tabletta 24x
1879 Ft
Linex Flora élőflórát tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula 28x
Linex Flora élőflórát tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula 28x
3549 Ft
Mebucain Mint 2mg/1mg szopogató tabletta 20x
Mebucain Mint 2mg/1mg szopogató tabletta 20x
2049 Ft
Kaloba 20 mg filmtabletta 21x
Kaloba 20 mg filmtabletta 21x
3729 Ft
Bio-Quinone Q10 Super kapszula 60x
Bio-Quinone Q10 Super kapszula 60x
5899 Ft
Centrum A-tól-Z-ig Nőknek 50+ filmtabletta 30x
Centrum A-tól-Z-ig Nőknek 50+ filmtabletta 30x
3629 Ft
Cartidol 100 mg/g gél 50g
Cartidol 100 mg/g gél 50g
2349 Ft
Béres Vita-D3 Forte 3200 NE tabletta 120x
Béres Vita-D3 Forte 3200 NE tabletta 120x
3099 Ft
Nurodent fogínygél 15ml
Nurodent fogínygél 15ml
2799 Ft
Eurovit Multilong Immun kapszula 60x
Eurovit Multilong Immun kapszula 60x
3229 Ft
Angimed mentol szopogató tabletta 24 db
Angimed mentol szopogató tabletta 24 db
2449 Ft
Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray 2x13.2 ml
Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray 2x13.2 ml
7599 Ft
Advil Ultra Forte lágy kapszula 30 db
Advil Ultra Forte lágy kapszula 30 db
4149 Ft
Ambroxol-EGIS 30 mg tabletta 40 db
1929 Ft
NeoTuss Pronatural köhögés elleni szirup 95 ml
NeoTuss Pronatural köhögés elleni szirup 95 ml
2899 Ft
Defendyl Imunoglukan P4H kapszula 30 db
Defendyl Imunoglukan P4H kapszula 30 db
5999 Ft
AkusTone fülspray és AkusTone ALERT fülcsepp csomag 15 ml + 15 ml
AkusTone fülspray és AkusTone ALERT fülcsepp csomag 15 ml + 15 ml
2679 Ft

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!