Célkeresztben a zöldség- és gyümölcsfogyasztás

Forrás: GEMIL Pharma Zrt.
Régóta tudjuk, hogy az egészséges étrend nélkülözhetetlen eleme a zöldség és a gyümölcs. De vajon hogyan juthatunk a rohanó életformánk mellett elegendő és megfelelő minőségű, vitamindús zöldséghez és gyümölcshöz?

Nem véletlenül próbáltak nagyanyáink és édesanyáink is annyi spenótot és finomfőzeléket tömni belénk – több-kevesebb sikerrel. A zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontos, de mennyit, hogyan és milyen formában fogyasszunk? Erről kérdeztük Pangl-Szarka Dorottya klinikai dietetikust.

„Az egészséges és kiegyensúlyozott étrendhez kiemelt figyelmet kell szentelnünk a megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztásnak: naponta minimum 400 grammot fogyasszunk belőlük! A mennyiségen túl a minőség is lényeges: a cél, hogy étrendünket minél színesebben állítsuk össze! Zöldégből és gyümölcsből is többfélét, több formában fogyasszunk. Emellett figyeljünk a tárolás helyére, módjára, idejére, és a feldolgozásra is” – mondta a szakember.

Ha elegendő friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, és a fent elmondottak szerint állítjuk össze a napi menünket, mindent megtettünk az egészségünkért?

Mindenképpen sokat tettünk érte, jó úton haladunk. A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy a lakosság nagy része nem táplálkozik kellőképpen változatosan, ennél fogva tápanyagdúsan. Továbbá az elmúlt évtizedekben bekövetkezett mezőgazdasági nagyüzemi termesztés is rengeteget változott, ami kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy vajon elegendő vitaminhoz, ásványi anyaghoz, nyomelemhez juttatjuk-e a szervezetünket.

Esetleg indokolt lehet étrend-kiegészítő alkalmazása?

A globalizáció és a növekvő fogyasztói igények miatt a nagyüzemi mezőgazdaság egyik legnagyobb kihívása, hogy növekvő terméshozam mellett ne csökkenjen a növények mikrotápanyag-tartalma. A termesztési körülmények változásai nem a beltartalm iértékek növelését, hanem a termelési-gazdasági hatékonyságot célozzák meg. Ez a zöldségek, gyümölcsök tápértékének csökkenését eredményezheti. A napi többszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztás semmi mással nem helyettesíthető a termények rengeteg hasznosanyag-, egészségtámogató nyersanyag-tartalma miatt, de számos vitamin, ásványi anyag, nyomelem pótlása javasolható étrend-kiegészítő alkalmazása révén.

A fentiekentúl mi nehezítheti még a változatos és megfelelő mennyiségű zöldség-, és gyümölcsfogyasztást?

Az imént elmondottakon túl is sok esetben igaz, hogy kizárólag zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával már nehezen biztosítható a tökéletes ásványianyag-, vitamin- és nyomelempótlás. Mindehhez ugyanis nagyon nagy mennyiséget kellene megennünk, ami mind anyagilag, mind beszerzés, tárolás, feldolgozás és étrendbe iktatás szempontjából is nagy erőfeszítést igényel egy átlagos család életében – főleg télen, vagy a betegségek által terheltebb, stresszesebb időszakokban. A hazai lakosság mindössze 40 százaléka fogyaszt napi szinten gyümölcsöt, zöldséget pedig még kevesebben: a magyarok körülbelül 30 százaléka. Az adatok azért is elkeserítőek, mert a szervezet számára szükséges mikroelemek, kiemelten az antioxidánsok és egyéb biológiailag aktív anyagok nagy részét zöldségek és gyümölcsök fogyasztása révén biztosíthatjuk. Fogyasztás szempontjából kiemelt jelentőségű a szezonalitás és a hazai termények beszerzése, viszont a hideg hónapokban nehéz dolgunk van; sokszor importárut tudunk csak venni. Bár a hazai termények is bővelkednek hasznos mikrotápanyagokban, és joggal nevezhetjük őket superfoodoknak (pl. az aszalt szilvát, a céklát, a spenótot), a legkiemelkedőbb antioxidáns-hatással mégis főleg a messziről érkező egzotikus gyümölcsök rendelkeznek, amelyek beszerzése sok esetben drága és nehézkes. Mit tehetünk? Elsődlegesen figyeljünk a szó szerint színes, kiegyensúlyozott, sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó táplálkozásra, másrészről ha a szervezet számára hasznos tápanyagok nehezen vagy nehezebben biztosíthatók csak étrendi úton, szerezzünk be minőségi étrend-kiegészítőt.

Hogyan tehetünk a megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás mellett még többet az egészségünkért?

A mikrotápanyagok nagy részét zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával biztosíthatjuk szervezetünk számára, ám ha csak étrendi úton nem megvalósítható a teljeskörű vitamin-, ásványianyag-, és nyomelempótlás, akkor javasolt lehet a mikrotápanyagokat koncentrált kivonatok formájában tartalmazó étrend-kiegészítők fogyasztása is.

Ha konkrét példát kellene említeni? Itt van pl. a feketeáfonya, mint az antioxidánsokban egyik leggazdagabb gyümölcsünk. Rendszeres fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri, egyes daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát, javíthat a kognitív (szellemi) képességeken. Az egészségvédő hatás hátterében az ún. antocianinok és ezek bomlástermékei állnak, melyek erős antioxidáns hatással bírnak. Alacsony energiatartalmú gyümölcs, fő tápanyaga a szénhidrát. A frissen szedett terménynek magas a C-vitamin-tartalma, de található benne K-vitamin, B-vitaminok, A-vitamin, béta-karotinok, mangán, kálium, magnézium és kalcium is. Rostok közül a pektin vízben oldódó rost dominál, mely hozzájárul a megfelelő emésztéshez.

A feketeáfonya augusztusban-szeptemberben hoz termést, ekkor érdemes beszerezni, azonban jótékony hatása és antioxidáns-tartalma miatt egész évben ajánlatos lenne fogyasztani. A frissen szedett áfonyát maximum 2-3 napig tároljuk hűtőszekrényben.

Nincs mindig időnk, türelmünk a zöldség és gyümölcs beszerzéséhez. Helyettesíthetjük őket étrend-kiegészítőkkel, koncentrátumokkal?

Az étrend-kiegészítők, ahogy nevük is elárulja, étrendünk kiegészítésére szolgálnak, nem helyettesítik a kiegyensúlyozott és személyre szabott táplálkozást. De a minőségi készítmények nagyon sokat tehetnek egészségünkért, támogathatják az egészséges életmódot.

Az üzletekben számos különféle étrend-kiegészítő található? Mire kell figyelni?

Fontos, hogy az étrend-kiegészítőben található hatóanyagok természetes eredetű kivonatok legyenek. Az étrend-kiegészítők előnye, hogy koncentrált formában tartalmazzák a tápanyagokat, melyek optimálisan összeválogatva segíthetik egymás felszívódását, hasznosulását – mondta a szakértő. Ha valakinek táplálékallergiája esetleg -intoleranciája van, vagy csak egyszerűen tudatosabban válogat, annak ma már elérhetőek GMO-mentes, gluténmentes, laktózmentes vagy akár vegán termékek is!

Összefoglalva: rengeteg friss zöldség és gyümölcs mindennap, és gondosan kiválasztott, egyedi igényeinknek megfelelő, ellenőrzött és megbízható étrend-kiegészítő.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!