Célkeresztben a zöldség- és gyümölcsfogyasztás

2021. 03. 25.
Forrás: GEMIL Pharma Zrt.
|
Régóta tudjuk, hogy az egészséges étrend nélkülözhetetlen eleme a zöldség és a gyümölcs. De vajon hogyan juthatunk a rohanó életformánk mellett elegendő és megfelelő minőségű, vitamindús zöldséghez és gyümölcshöz?

Nem véletlenül próbáltak nagyanyáink és édesanyáink is annyi spenótot és finomfőzeléket tömni belénk – több-kevesebb sikerrel. A zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontos, de mennyit, hogyan és milyen formában fogyasszunk? Erről kérdeztük Pangl-Szarka Dorottya klinikai dietetikust.

„Az egészséges és kiegyensúlyozott étrendhez kiemelt figyelmet kell szentelnünk a megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztásnak: naponta minimum 400 grammot fogyasszunk belőlük! A mennyiségen túl a minőség is lényeges: a cél, hogy étrendünket minél színesebben állítsuk össze! Zöldégből és gyümölcsből is többfélét, több formában fogyasszunk. Emellett figyeljünk a tárolás helyére, módjára, idejére, és a feldolgozásra is” – mondta a szakember.

Ha elegendő friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, és a fent elmondottak szerint állítjuk össze a napi menünket, mindent megtettünk az egészségünkért?

Mindenképpen sokat tettünk érte, jó úton haladunk. A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy a lakosság nagy része nem táplálkozik kellőképpen változatosan, ennél fogva tápanyagdúsan. Továbbá az elmúlt évtizedekben bekövetkezett mezőgazdasági nagyüzemi termesztés is rengeteget változott, ami kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy vajon elegendő vitaminhoz, ásványi anyaghoz, nyomelemhez juttatjuk-e a szervezetünket.

Esetleg indokolt lehet étrend-kiegészítő alkalmazása?

A globalizáció és a növekvő fogyasztói igények miatt a nagyüzemi mezőgazdaság egyik legnagyobb kihívása, hogy növekvő terméshozam mellett ne csökkenjen a növények mikrotápanyag-tartalma. A termesztési körülmények változásai nem a beltartalm iértékek növelését, hanem a termelési-gazdasági hatékonyságot célozzák meg. Ez a zöldségek, gyümölcsök tápértékének csökkenését eredményezheti. A napi többszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztás semmi mással nem helyettesíthető a termények rengeteg hasznosanyag-, egészségtámogató nyersanyag-tartalma miatt, de számos vitamin, ásványi anyag, nyomelem pótlása javasolható étrend-kiegészítő alkalmazása révén.

A fentiekentúl mi nehezítheti még a változatos és megfelelő mennyiségű zöldség-, és gyümölcsfogyasztást?

Az imént elmondottakon túl is sok esetben igaz, hogy kizárólag zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával már nehezen biztosítható a tökéletes ásványianyag-, vitamin- és nyomelempótlás. Mindehhez ugyanis nagyon nagy mennyiséget kellene megennünk, ami mind anyagilag, mind beszerzés, tárolás, feldolgozás és étrendbe iktatás szempontjából is nagy erőfeszítést igényel egy átlagos család életében – főleg télen, vagy a betegségek által terheltebb, stresszesebb időszakokban. A hazai lakosság mindössze 40 százaléka fogyaszt napi szinten gyümölcsöt, zöldséget pedig még kevesebben: a magyarok körülbelül 30 százaléka. Az adatok azért is elkeserítőek, mert a szervezet számára szükséges mikroelemek, kiemelten az antioxidánsok és egyéb biológiailag aktív anyagok nagy részét zöldségek és gyümölcsök fogyasztása révén biztosíthatjuk. Fogyasztás szempontjából kiemelt jelentőségű a szezonalitás és a hazai termények beszerzése, viszont a hideg hónapokban nehéz dolgunk van; sokszor importárut tudunk csak venni. Bár a hazai termények is bővelkednek hasznos mikrotápanyagokban, és joggal nevezhetjük őket superfoodoknak (pl. az aszalt szilvát, a céklát, a spenótot), a legkiemelkedőbb antioxidáns-hatással mégis főleg a messziről érkező egzotikus gyümölcsök rendelkeznek, amelyek beszerzése sok esetben drága és nehézkes. Mit tehetünk? Elsődlegesen figyeljünk a szó szerint színes, kiegyensúlyozott, sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó táplálkozásra, másrészről ha a szervezet számára hasznos tápanyagok nehezen vagy nehezebben biztosíthatók csak étrendi úton, szerezzünk be minőségi étrend-kiegészítőt.

Hogyan tehetünk a megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás mellett még többet az egészségünkért?

A mikrotápanyagok nagy részét zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával biztosíthatjuk szervezetünk számára, ám ha csak étrendi úton nem megvalósítható a teljeskörű vitamin-, ásványianyag-, és nyomelempótlás, akkor javasolt lehet a mikrotápanyagokat koncentrált kivonatok formájában tartalmazó étrend-kiegészítők fogyasztása is.

Ha konkrét példát kellene említeni? Itt van pl. a feketeáfonya, mint az antioxidánsokban egyik leggazdagabb gyümölcsünk. Rendszeres fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri, egyes daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát, javíthat a kognitív (szellemi) képességeken. Az egészségvédő hatás hátterében az ún. antocianinok és ezek bomlástermékei állnak, melyek erős antioxidáns hatással bírnak. Alacsony energiatartalmú gyümölcs, fő tápanyaga a szénhidrát. A frissen szedett terménynek magas a C-vitamin-tartalma, de található benne K-vitamin, B-vitaminok, A-vitamin, béta-karotinok, mangán, kálium, magnézium és kalcium is. Rostok közül a pektin vízben oldódó rost dominál, mely hozzájárul a megfelelő emésztéshez.

A feketeáfonya augusztusban-szeptemberben hoz termést, ekkor érdemes beszerezni, azonban jótékony hatása és antioxidáns-tartalma miatt egész évben ajánlatos lenne fogyasztani. A frissen szedett áfonyát maximum 2-3 napig tároljuk hűtőszekrényben.

Nincs mindig időnk, türelmünk a zöldség és gyümölcs beszerzéséhez. Helyettesíthetjük őket étrend-kiegészítőkkel, koncentrátumokkal?

Az étrend-kiegészítők, ahogy nevük is elárulja, étrendünk kiegészítésére szolgálnak, nem helyettesítik a kiegyensúlyozott és személyre szabott táplálkozást. De a minőségi készítmények nagyon sokat tehetnek egészségünkért, támogathatják az egészséges életmódot.

Az üzletekben számos különféle étrend-kiegészítő található? Mire kell figyelni?

Fontos, hogy az étrend-kiegészítőben található hatóanyagok természetes eredetű kivonatok legyenek. Az étrend-kiegészítők előnye, hogy koncentrált formában tartalmazzák a tápanyagokat, melyek optimálisan összeválogatva segíthetik egymás felszívódását, hasznosulását – mondta a szakértő. Ha valakinek táplálékallergiája esetleg -intoleranciája van, vagy csak egyszerűen tudatosabban válogat, annak ma már elérhetőek GMO-mentes, gluténmentes, laktózmentes vagy akár vegán termékek is!

Összefoglalva: rengeteg friss zöldség és gyümölcs mindennap, és gondosan kiválasztott, egyedi igényeinknek megfelelő, ellenőrzött és megbízható étrend-kiegészítő.

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Májusi akció

Béres Porcerő FORTE filmtabletta

70 db

6 299 Ft

90 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Nurofen Rapid Forte 400 mg lágykapszula

30 db

3 199 Ft

106,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Amorolfin-Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

3 499 Ft

1399,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Hepacontur tabletta

30 db

1 799 Ft

60 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Canephron bevont tabletta

60 db

3 399 Ft

56,7 Ft/db
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Salvequick vízálló sebtapasz

28 db

749 Ft

26,8 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Panthenol külsőleges spray

130 g

2 499 Ft

19,2 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenitstil 1 mg/g gél

50 g

2 399 Ft

48 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magne B6 bevont tabletta

100 db

3 299 Ft

33 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

150 g

4 599 Ft

30,7 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

SYSTANE® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 699 Ft

269,9 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Parma Korai Terhességi teszt

1 db

649 Ft

649 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

13,2 ml

4 188 Ft

318,1 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

NeoMagnizum izom magnézium tabletta

50 db

2 199 Ft

44 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Flamborin® 500 mg tabletta

20 db

949 Ft

47,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Lopedium 2 mg kemény kapszula

20 db

1 449 Ft

72,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nagy Svédcsepp Naturland
oldat

500 ml

2 099 Ft

4,2 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

LenaVit Mesemaci gumivitamin narancs-málna-áfonya ízekben

60 db

2 199 Ft

36,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 149 Ft

24,4 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Advil Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 249 Ft

140,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoxin 200 mg lágy hüvelykapszula

3 db

2 199 Ft

733 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Panangin® Forte 316 mg/280 mg filmtabletta

60 db

2 499 Ft

41,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

LenaVit C1000+Cink+D3 1000 mg C-vitamin + 10 mg szerves cink + 2000 NE D3-vitamin + 60 mg csipkebogyó

60 db

2 149 Ft

35,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. májusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el