Otthoni PCR-tesztet kaptak az egészségügyi dolgozók Bécsben

Bécsben az egészségügyi és szociális szférában dolgozók, illetve családtagjaik hetente kétszer, saját otthonukban PCR-tesztet végezhetnek.

Az osztrák főváros és a Bécsi Gazdasági Kamara „Mindenki gargalizál” című programja keretében az egészségügyi és szociális szférában működő magáncégek dolgozóinak és családtagjaiknak január vége óta van lehetőségük hetente kétszer, saját otthonukban PCR-tesztet végezni. Az akció kezdete óta kiértékelt több mint 92 ezer minta közül eddig 188 lett pozitív. A program hatvanezer munkavállaló részvételével indult, és mára már több mint 120 ezer egészségügyi és szociális szférában dolgozó munkavállaló és családtagjaik otthoni koronavírus-tesztelésére ad lehetőséget.

Gargalizálós PCR-teszt © PID / Jobst

Az akciót január végén indították, Bécs ingyenes tesztelési kínálatának – például tesztutcák, gyógyszertári tesztek – kiegészítéseként. A gargalizálós PCR-teszteket a Lead Horizon bécsi startup bocsátja 1600 bécsi egészségügyi és szociális vállalkozás több mint 120 ezer dolgozójának és családtagjaik rendelkezésére.

A munkavállalók hetente kétszer, online azonosítás után, webkamera vagy okostelefon előtt végzik el a mintavételt, majd a mintákat bármelyik Bipa üzletben vagy 20 résztvevő cég valamelyikében adhatják le. A próbákat a posta szállítja a Lifebrain Covid-laborba, ahol 24 órán belül kiértékelik azokat. A teszt eredményéről közvetlenül az alanyokat értesítik. Mivel ez hivatalos PCR-tesztnek számít, a résztvevők az igazolás birtokában olyan szolgáltatásokat is igénybe vehetnek, amelyekhez negatív PCR-teszt kell. 

A program keretében eddig 92 300 tesztet végeztek, amelyek közül 188 (0,2%) lett pozitív. Mivel a résztvevő vállalkozások körét folyamatosan bővítik (az érdeklődő cégek egy honlapon jelezhetik részvételi szándékukat), az elvégzett tesztek száma folyamatosan emelkedik; a nyolcadik héten például már 23 ezernél tartottak. A napi csúcs eddig nyolcezer teszt volt. 

A „Mindenki gargalizál” programmal kapcsolatban Michael Ludwig polgármester úgy nyilatkozott: „Az akcióval egy védőpajzsot szeretnénk létrehozni Bécs lakossága számára, amíg nem áll rendelkezésünkre elegendő mennyiségű oltóanyag”.

Forrás: Bécs Város Külképviseleti Irodája

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!