„Most az életem másik felét szeretném megírni”

2021. 02. 27.
|
Ismerik azt a dalt, hogy „néhány lepedőt összekötve leeresztettünk a földszintre”? Vagy azt, hogy „Elmondom mid vagyok, mid nem neked”? De azt biztosan ismerik, hogy „Nagy utazás, mintha nem a régi volnál...” És látták az Eldorádó című filmet? Na és a Tanítványokat? De a Megáll az időt biztosan... De persze sorolhatnék könyvcímeket is, verseket, színdarabokat, hisz a Nemzet Művésze díjjal decemberben kitüntetett Bereményi Géza, aki január 25-én lett 75 éves, a legsokoldalúbb kortárs magyar művész, akit ismerünk.

Január 25-én születtél, Cseh Tamás pedig január 22-én. Tartottatok valaha közösen születésnapi bulit?

Bulit nem tartottunk, de volt úgy, hogy meghívtak minket barátok, sőt szomszédok is, főleg amikor még az Iskola utcában laktunk, közös albérletben.

Egyébként nem hiányzik a dalszövegírás? Az utolsó zenekar, akiknek írtál, tudomásom szerint a Nagy Péter és a Dobridán volt... Velük mi lett?

Nagy Péter Székesfehérváron színész, de Dobri Danival épp a közelmúltban újra együtt dolgoztunk, karácsonyra csináltunk egy kórusművet, ő nagyon ügyes zeneszerző, az Új Magyar Zenei Fórum is díjazta. És írok dalszövegeket Járai Márknak, akinek ha jól tudom, van egy Halott Pénz nevű zenekara.

Vele hol találkoztál?

Van egy Cseh Tamás-estje, amit Juhász Anna irodalmi szalonjában adott elő, és Anna engem is meghívott. Felajánlottam Márknak, hogy szívesen írok neki szövegeket, azóta folyamatosan dolgozunk.

És olyan legendás színész lemezek, mint az Udvaros: Átutazó, a Básti-​Cserhalmi, vagy a Férfi és nő – sorolhatnám... Ilyenek nem fognak már születni?

Nézd, egy felkérés általában a zeneszerzőtől jön. És a zeneszerzők valahogy most mással vannak elfoglalva... Engem mindig felkértek, életemben csak kétszer ajánlkoztam fel, hogy írok dalt... Cseh Tamásnak és Járai Márknak.

És mi van a filmmel? Hiszen fantasztikus filmeket jegyzel.

Szeretnék is filmet írni és rendezni, de nem „fogadóképes a fogadóbizottság”. Több témaötletem is van, ezekből kettő részletes kidolgozásra került.

Mesélhetsz róluk, vagy a témájuk még titok?

Nem titok, mert már mind a kettőt visszautasították. Talán mert epikus érdeklődésem van, mostanában nagyon megszerettem az angol és amerikai filmeket és tévésorozatokat.
Kedvenc filmjeim egyike volt a Brexit, ami arról a propagandistáról szól, aki az egészet kitalálta. Ez adta az ötletet, nagyon szívesen írtam volna egy 8-10 részes sorozatot Kádár Jánosról. Az övé egy rendkívül érdekes élet lehetett, és félek, hogy a története eltűnik a semmibe, ha én nem csinálom meg. De nem csinálhattam meg, mert ilyen téma most fel sem merülhet. Helyette kaptam egy ajánlatot, hogy inkább csináljak egy nyolc részest Petőfi Sándorról. Akkor felkértem partneremnek a kérdés szerintem legnagyobb szakértőjét, Nyáry Krisztiánt, ketten elkezdtünk írni egy hosszú és nagyon tartalmas, gazdag szinopszist, aminek nagyon örültek az elfogadók, majd közölték, hogy nem lehet Petőfiről sorozatot csinálni, mert nem aktuális. Én csodálkozva néztem, hogy akkor a többi téma miért aktuális?

Tavasszal jelent meg az önéletrajzi regényed Magyar Copperfield címmel, ami szinte azonnal bestseller lett. Nehéz lenne ebből egyvalamit kiemelni, de van egy fejezet, aminek aktualitást ad a koronavírus. Gyerekkorodban túléltél egy halálos járványt, a diftériát – ezt az Eldorádó című filmedben is feldolgoztad.

Három éves voltam, amikor elkaptam ezt a nagyon csúnya betegséget, amit torokgyíknak is hívtak. A járvány 1949-ben érte el Budapestet és 1950-ben érkezett meg vidékre, több száz gyerek halt meg, ugyanis erre a vírusra elsősorban a gyerekek voltak érzékenyek és fogékonyak. Most fordítva van. Én hároméves voltam, a nagyapámékkal éltem, akik árusok voltak a Teleki téri piacon. Köhögve botorkáltam ki hozzájuk a közelben álló lakásunkból, ők valahonnan szereztek egy sofőrt gépkocsival, úgy vittek a Szent László Kórházba. De ott az orvosok lemondtak rólam, és elkülönítettek, ami azt jelentette, amit ma az elfekvő. De a nagyapám kivetetett az elkülönítőből, és tulajdonképpen ez mentette meg az életemet. A családi legendárium szerint egy kiló aranyat adott egy dr. Szolga János nevű orvosnak, hogy gégemetszést hajtson végre rajtam, különben megfulladtam volna. A nagyapám, ha elérzékenyült, azt mondta: egy kiló aranyat adtam érted, ha ezt elfelejted, sose lesz belőled ember.

Kaptam nemrégiben egy megtisztelő értesítést a Magyar Epidemiológia című folyóirattól, felkértek, hogy adjam oda a gyerekkori járványról szóló novellámat, és egy lábjegyzetet fűztek hozzá, ami engem tudományosan igazolt, hogy nem a fantáziám műve ez a novella. Nagyon büszke vagyok arra, hogy példatárként használ egy tudományos folyóirat. Ráadásul ez a közlés és a felkérés egy évvel a mostani világjárvány előtt volt.

Egyszer azt mesélted, hogy ez a betegség nagyban hozzájárult ahhoz, hogy író lett belőled...

Ez azért így túlzás, de az biztos, hogy a betegség annyira legyöngített, hogy egy évet ágyban kellett töltenem. Beszélni se tudtam, de a körülöttem élők felfigyeltek rá, hogyha felolvasnak nekem, akkor megváltozom, olyan, mintha jobban lennék. Ezért egyre többet olvastak nekem, és egyszer csak valahogy én magam is olvasni kezdtem, pedig nem lehettem több mint négyéves. Íróvá pedig olvasóból válik az ember.

Egyébként te egészséges gyerek voltál? Sportoltál, mozogtál?

Érdekes módon, ezután a halál szélére sodródás után egészségesebb voltam az átlagnál, mintha ez megedzett volna.

És megtartottad ezt a jó tulajdonságodat?

Nem merek igennel válaszolni, lekopognám. Ilyet nem mer mondani az ember, különösen manapság, persze, nem panaszkodom egyelőre, mert nem merek panaszkodni sem. Az életkorom miatt nagyon tartok a járványtól.

Mivel töltöd a karanténidőszakot? Gondolom írsz...

Igen, az írás a fő teendőm, ezért az életmódomat nem változtatta meg annyira a járványveszély, mint talán másokét, mert eddig is papír mellett ültem nagyon sokat. A Magyar Copperfield folytatásán dolgozom, mivel ez a regény ott fejeződik be, ahol a karrierem kezdődött. Most az életem másik felét szeretném megírni. A Magvető Kiadó, ahol életem első novellája is megjelent, most kiadott egy novellagyűjteményt, amit én válogattam össze, ez a bizonyos első novella, A svéd király is szerepel benne, és két új novellát is tartalmaz, amelyek előjátékai a most írandó könyvemnek. Ezek afféle első gyakorlatok, mindig így kezdem: megírom a fejezeteket és utána változtatok. Ez nem silányságot jelent, ez csak rövidített változat, novella változat, azokról az évekről, amelyekről szeretnék írni. Azóta is élek lett a címe.

Van nektek Másik Jánossal egy előadóestetek, a Keresztben jégeső, ahol János zenél, te pedig a verseidet, dalszövegeidet mondod el. Ha véget ér a pandémia, és újra lehet színházba és moziba járni, lesz-e még ez az estetek, vagy esetleg lesz-e valami más, ahol láthatunk téged előadóművészként is?

Valószínűleg igen... majd, ha engedélyezik a közösségi rendezvényeket. De igazából nem tudom. A járvány megszűnése egyre nyúlik, lassan senki sem tervez.

De te mit gondolsz?

Messzemenő következtetéseket vonhatnék le, hogyha némi távlatot kapnék, tehát ha vége lenne és visszatekinthetnék rá. De ez sajnos eltart még egy darabig. Egyben biztos vagyok, hogy olyan jelentős esemény ez, ami ritka az emberiség történetében. Az elején vitatott kérdés volt, hogy az élet ugyanott folytatódik-e a járvány megszűnése után, mint előzőleg. Mostanra mindenki megállapodhat abban, hogy a világ nem folytathatja ugyanott, ahol abbahagyta, tehát valami másmilyen lesz.

Szerinted ez olyan történelmi esemény, mint például a második világháború volt?

Igen, olyan. Nem az áldozatok számát tekintve, hanem a jelentőségét és jelentését, az emberekre, a társadalomra gyakorolt hatását. Megjósolni persze nem tudom, hogy milyen lesz a világ, csak elképzelni. De erről nem szabad képzelegni... csak írónak, könyvben.

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Júniusi akció

Air7 a tüdő vitaminja tabletta dohányosok részére

30 db

6 999 Ft

233,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactofeel hüvelygél

7×5 ml

2 849 Ft

81,4 Ft/ml
Orvostechnikai és gyógyászati segédeszköz *

Femibion 0 Babatervezés tabletta

28 db

3 899 Ft

139,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Béres CalciviD 7 filmtabletta

60 db

2 799 Ft

46,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Flebaven 1000 mg tabletta

60 db

4 899 Ft

81,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Corsodyl alkoholmentes szájöblögető oldat

300 ml

1 699 Ft

5,7 Ft/ml
Kozmetikum

Bio-Oil natúr bőrápoló olaj

60 ml

3 349 Ft

55,8 Ft/ml
Kozmetikum

Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 699 Ft

135 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ophylosa® 0,15% cink-hialuronát tartalmú oldatos szemcsepp

2×10 ml

2 749 Ft

137,5 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Nottevit Skinny Sleep étrend-kiegészítő kapszula

30 db

3 549 Ft

118,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

NATURLAND Szúnyog és kullancsriasztó spray

100 ml

1 749 Ft

17,5 Ft/ml
Speciális készítmények

Magnisteron magnézium tabletta férfiaknak

30 db

2 099 Ft

70 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Algopyrin 500 mg tabletta

30 db

2 999 Ft

100 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dentinox fogínygél gyermekeknek

10 g

1 949 Ft

194,9 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nurofen 200 mg gyógyszeres tapasz

2 db

1 499 Ft

749,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Loceryl® 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

4 899 Ft

1959,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó fokhagyma galagonya fagyöngy kapszula

100 db

3 899 Ft

39 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Vitango 200 mg filmtabletta

30 db

3 599 Ft

120 Ft/db
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Visine® Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 899 Ft

126,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Corega Erős Ízmentes műfogsorrögzítő krém

40 g

1 349 Ft

33,7 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Neogranormon kenőcs

25 g

1 449 Ft

58 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cralex® 125 mg tabletta

60 db

1 849 Ft

30,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

2 299 Ft

115 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. júniusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el