Vége a szemüvegmizériának ?

Szem 
2010. 10. 19.
Szerző: Szimpatika/MTI
A látszerészetet forradalmasító új szemüveget készített egy izraeli tudós, az új lencsék tökéletesen éles látást tesznek lehetővé közelre és távolra egyaránt - írta a Die Welt.
Találmányát már kipróbálta kísérleti személyeken, akik a kezdeti idegenkedés után mind arról számoltak be, hogy látásuk élessége jelentősen javult. Az új látási segédeszköz főleg azoknak a rövidlátóknak jelent majd könnyebbséget, akik 45 évnél idősebbek. Ebben a korban ugyanis - az eredeti gondhoz - járul egy másik: az időskori távollátás.

A Bar-Ilan Egyetemen nanotechnológiával foglalkozó Zeev Zalevsky az üveglencsébe 25 kört karcolt bele. Ezek körvonala néhány mikrométer vastagságú, mélységük pedig mindössze egy mikrométer. Az üvegbe vésett gyűrűkön úgy törik meg a beeső fény, hogy a lencsén áthaladó fénysugarak nem egyetlen pontban találkoznak, hanem egy csatornában.

A fókuszban történő összegyűjtés mindig magában rejti azt a kockázatot, hogy a találkozási pont az ideghártya elé vagy mögé esik, ami rövid-, illetve távollátást okoz. Ha viszont a fény egy csatornába fókuszálódik, akkor mindegy, hol éri el az ideghártyát, a kép mindig éles lesz, függetlenül attól, hogy szemlélt tárgy közel vagy távol van - állítja Zalevsky.

Vannak bírálói is az új szemüvegnek. Pablo Artal, a Murciai Egyetem kutatója szerint a sugarak egymásra rakódása mindig azzal jár, hogy a fény egy része elvész - ezt hívják szaknyelven destruktív interferenciának. Ez a veszteség pedig a spanyol fizikus szerint a világos-sötét közötti kontraszt rovására megy, amit az agynak kell kompenzálnia.

Ez a probléma Zalevsky előtt sem ismeretlen, ám szerinte az emberi agy másodperceken belül képes a hiba kiigazítására. A vizsgált személyek minden további nélkül hozzászoktak az új fényviszonyokhoz.
A környezetünkben látott tárgyak képe bonyolult folyamatok során végül az agyunk látásközpontjában jönnek létre. Egészséges fénytörésű szemben a beérkező fénysugarak az ideghártyán (retina) egyesülnek, ekkor keletkezik az éles kép. Rövidlátó szem esetében azonban a fény, illetve a nézett tárgy képe a retina előtt fókuszálódik, így a kép homályos.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!