Az immunrendszer túlzott aktivitása is problémát okozhat

2021. 02. 25.
|
A 2-es típusú gyulladás olyan elterjedt és az életminőséget jelentősen rontó betegségek mögött húzódhat meg, mint az asztma, az atópiás dermatitisz vagy az orrpolipózis. Az információhiány ugyanakkor nagyban megnehezíti, hogy a betegek hozzájussanak az életminőségüket hosszú távon is javító orvosi ellátáshoz – hangzott el a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság (MAKIT) sajtó-kerekasztalbeszélgetésén.

Világszerte milliók élnek olyan betegségekkel, amelyek egyre több embert érintenek, és amelyeknél az immunrendszer megváltozott működése áll a háttérben. Ide tartoznak a többi közt az atópiás eredetű betegségek: az atópiás dermatitisz vagy ismertebb nevén ekcéma, az asztma, a kétoldali orrpolipózisok túlnyomó többsége, és más allergiás kórformák.

A kóros 2-es típusú gyulladás az immunrendszer túlzott aktivitása. Ilyenkor az immunrendszer heves válasszal reagál bizonyos, egyébként teljesen ártalmatlan környezeti anyagokra: allergénekre (pl. pollen), élelmiszerekre (tehéntej, tojás, szója, búzaliszt, mogyoró- és diófélék, halfélék, stb.), de igen gyakran fordul elő az is, hogy semmiféle allergén nem mutatható ki. A kerekasztal résztvevői – prof. dr. Szegedi Andrea (Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar, Bőrgyógyászati és Bőrgyógyászati Allergológiai Tanszék), prof. dr. Bata Zsuzsanna (Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar, Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika), prof. dr. Hirschberg Andor (Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő, Fül-Orr-Gége és Szájsebészeti Osztály), prof. dr. Tamási Lilla (Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar, Pulmonológiai Klinika), dr. Nemes Éva (Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar, Gyermekgyógyászati Intézet) egy ugyanezen témával foglalkozó, több mint 500 résztvevős online szakmai konferencia után azért vállalkoztak a sajtó képviselőivel történő eszmecserére, hogy ezzel is hozzájáruljanak az információátadás sikeréhez, és vele sokak életminőségének javításához.

A 2-es típusú gyulladás a szervezet különböző, a környezettel kapcsolatban lévő határfelületeit érinti, ide tartozik a bőr (a külső védelmi vonalunk), és a szervezet külső környezettel kapcsolatba kerülő belső felszínei: az orrnyálkahártya, a légutak és az emésztőrendszer. Az érintettek egy részénél megfigyelhető az ún. atópiás menetelés is, amelynek során társulnak a betegségek egymással egy jellegzetes sorrendben, vagyis már csecsemő- vagy kisgyermekkorban megjelenik az atópiás dermatitisz és az ételallergia, melyhez az iskoláskor környékén társulhat orrmelléküreg-gyulladás, rhinitis, valamint allergiás eredetű asztma, idősebb korban az orrpolipózis. E betegségek az életminőséget jelentősen rontják, a gyermek és a család számára is nagy terhet jelentenek.

Az atópiás dermatitisz esetében az elviselhetetlenségig fokozódó viszketés, a bőr nedvedzése és vérzése, az alváshiány, az iskolából történő gyakori kimaradás, a fájdalom, a bőrtünetek miatti kirekesztettség mind rontja a betegek életminőségét. Asztma esetében a fulladástól, a rohamoktól való félelem, orrpolipózis esetén az orrlégzés, a szaglás és ízérzés elvesztése, valamint felülfertőződések és alvási nehézségek nehezítik meg a betegek mindennapjait. Társadalmi elszigetelődés, kirekesztettség, stigmatizáció, a személyiségfejlődés sérülése mind a betegség következménye lehet.

A probléma súlyát jelzi, hogy az asztma globálisan 358 millió embert érint – kontinenstől, országtól függően a 20-55 %-uk nem kap megfelelő orvosi kezelést. Magyarországon a kezelt asztmás betegek számát 300 ezerre becsülik. Az atópiás dermatitisz prevalenciája Európában 4,4%, vagyis Európában mintegy 25 millió érintettről beszélhetünk. A krónikus rhinosinusitis (CRS) az európai népesség 7-2 százalékának okoz napi szinten kellemetlen tüneteket. A súlyos vagy nem megfelelően kezelt krónikus rhinosinusitis orrpolipózissal (CRSwNP) Európa öt legnagyobb országában, összesen több mint 400 ezer ember kénytelen együtt élni.

Az orvostudomány jelentős előrelépéseket tett a probléma megismerésének terén, és bár korántsem tudunk mindent, orvosi tudásunk bővült az elmúlt években. Ugyanakkor az ismeret- és információhiány a betegek körében még mindig fennáll, és ez megnehezítheti a kezelésüket. A szakemberek fontosnak tartják az érintettek tájékoztatását, és a betegségkontroll új szintre emelését. Léteznek és jelenleg is fejlesztés alatt állnak a súlyos betegek számára tartós javulást, a betegség keretek között tartását és a jó életminőség fenntartását biztosító gyógyszeres terápiák. Ezen terápiás lehetőségek sora folyamatosan bővül. Fontos, hogy a betegek is tisztában legyenek a lehetőségeikkel, és tudatosan keressék a tudományos vizsgálatokkal igazolt, elérhető megoldást a problémájukra.

Forrás: medicalonline.hu

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Áprilisi akció

Walurinal Max Aranyvesszővel tabletta

10 db

2 099 Ft

209,9 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Detralex 500 mg filmtabletta

60 db

5 399 Ft

90 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

60 db

3 599 Ft

60 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 249 Ft

62,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

UltraBlanc fogkrém

75 ml

2 349 Ft

31,3 Ft/ml
Kozmetikum

Algoflex Forte Dolo 400 mg filmtabletta

20 db

2 099 Ft

105 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Exoderil 10 mg/g krém

30 g

2 499 Ft

83,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Artelac CL szemcsepp

10 ml

1 399 Ft

139,9 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Nottevit Happy Sleep kapszula

30 db

3 699 Ft

123,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Saballo Complex lágy kapszula

60 db

4 399 Ft

73,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Betadine® oldat

30 ml

1 449 Ft

48,3 Ft/ml
Fertőtlenítőszer***

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

180 g

4 999 Ft

27,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Maxiluten tabletta

30 db

2 899 Ft

96,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Béres C-vitamin 1000 mg RETARD filmtabletta csipkebogyó kivonattal + 2000 NE D3-vitamin

90 db

3 199 Ft

35,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Patikárium D3-vitamin tabletta

60 db

999 Ft

16,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Quamatel® Mini 10 mg filmtabletta

14 db

1 249 Ft

89,2 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Tebofortan 120 mg filmtabletta

30 db

4 399 Ft

146,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Iberogast belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 799 Ft

90 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Night Forte lágyzselatin kapszula

60 db

3 199 Ft

53,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Dettol antibakteriális kézfertőtlenítő gél

50 ml

899 Ft

18 Ft/ml
Biocid termék****

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 599 Ft

799,5 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Flexagil krém

150 g

3 699 Ft

24,7 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Otrivin RAPID 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

2 099 Ft

209,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Fertőtlenítők alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!
**** Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. áprilisi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el