A sírás élettana

2021. 02. 23.
|
A sírás végigkíséri az egész életünket. Jóval azelőtt, hogy megtanulnánk beszélni, így kommunikálunk a külvilággal. De mi történik a testünkben, amikor sírunk? Tényleg megkönnyebbülést hozhat a léleknek, ha valaki sír bánatában?

Az ember életének első hónapjaiban lényegében három dolgot csinál: eszik, alszik és sír. A sírás a csecsemő egyetlen eszköze arra, hogy kommunikáljon, hogy kifejezze, ha éhes vagy fáj valamije. Később sokféle okból sírhatunk: ha valamilyen bánat ér minket, ha fizikai fájdalmat érzünk, ha erős nyomás alatt állunk, ha kimerültek vagyunk, de sírhatunk örömünkben, meghatottságunkban, vagy a megkönnyebbüléstől is. Fontos azonban leszögezni, hogy a sírás nem azonos a könnyezéssel.

Ez történik, amikor sírunk

Bármilyen okból is sírunk, a folyamat mindig ugyanúgy zajlik: a könny, amit a könnymirigyek termelnek, az alsó és felső szemhéjunk belső zugaiban látható könnypontokon keresztül a két könnycsövecskébe jut. A könnycsövecskék pedig összeérve a könnyzacskóba torkolnak, amely egy körülbelül babszem nagyságú, nyálkahártyával bélelt tömlő, ami a belső szemzugban helyezkedik el.

A könnyzacskó nemcsak összegyűjti a könnycseppeket, hanem részt vesz azok továbbításában, ami így a könnycsatornákon keresztül az orrüregbe jut. Ha azonban túl sok könny termelődik, akkor a könny nem tud távozni a könnyzacskón és orrüregen át, ezért az arcon folyik le. Ez a sírás, amelynek hevességétől függően a légzésünk ritmusa és mélysége, a vérnyomásunk és az izmaink állapota is megváltozik egy időre.

A könnyek fajtái

Ugyanakkor nem mindig sírunk a szó klasszikus értelmében, amikor könnyek gyűlnek a szemünkbe. Alapvetően három könnytípust különböztetünk meg, és ezek közül csak egy kapcsolódik a síráshoz:

• A bazális könny a szaruhártya és kötőhártya nedvesen tartásáért felelős, folyamatosan védi a szem felszínét azzal, hogy nedvesen tartja.

• A reflex típusú könnyezés akkor jelenik meg, ha valamilyen irritáció éri a szemünket, például por kerül bele vagy beleszáll egy apró bogár. Ilyen könny jelenik meg akkor is, amikor hagymát pucolunk.

• A pszichikai könnyezés pedig az érzelmi hatásokra adott reakcióként jelentkezik.

A sírás típusai

A sírást is többféle csoportba osztjuk. A csecsemőkori síráson túl megkülönböztetjük még a patológiás sírást és az emocionális sírást. A patológiás sírás valamilyen betegség, általában központi idegrendszeri károsodás tünete. Ennek a sírás típusnak nincs érzelmi oka, automatikusan, rohamokban tör a betegre, anélkül, hogy bármilyen érzelmi magyarázata lenne.

Az érzelmekre visszavezethető emocionális sírás jellegzetessége, hogy kontrollálható. Már gyerekkorunkban megtanuljuk, hogy ha nem is mindig könnyen, de vissza lehet nyelni, magunkba lehet fojtani. Ezt bizonyítja az is, hogy miközben a csecsemő és a kisgyerek korban a fiúk és a lányok ugyanannyit sírnak, felnőttkorban ez már nem így van. Mivel a társadalom a nőktől jobban elfogadja az érzelmek kinyilvánítását, így a sírást is, ezért ők többet sírnak. Hazai kutatások szerint a nők havonta átlagosan 3,1-szer, míg a férfiak csak 0,74-szer sírnak. Egy másik, szintén magyar kutatás hasonló eredményt hozott: ebben a nők 4,2-szer, a férfiak 1,2-szer sírtak átlagosan havonta.

A nők hosszabb ideig is sírnak, mint a férfiak. A nők sírásai átlagosan körülbelül 2 és 15 perc közé esik, míg a férfiak elmondásuk szerint maximum 2 percig sírnak. Mivel a férfiak sírásának, érzelmeik kifejezésének társadalmi megítélése, ha lassan is, de változik, idővel érdekes lesz megfigyelni, hogy az elfogadóbb környezet hatására növekszenek-e ezek a számok.

Sírás az állatvilágban

Sokáig tartotta magát az a tudományos nézet, hogy sírni kizárólag az emberek tudnak. Az utóbbi években azonban megdőlni látszik ez a nézet. A kutatók egy része ugyanis arra jutott, hogy azok az emlősállatok, amelyeknek az emberhez hasonló a szemfelépítése, képesek arra, hogy az emberhez hasonlóan sírjanak. Marc Bekoff, a Colorado Egyetem etológusa úgy véli, hogy néhány állatfajból a stressz vagy a társas érintkezés elvesztése az emberi síráshoz nagyon hasonló reakciót válthat ki. „2013-ban egy újszülött elefántborjú öt órán át sírt, mert anyja nem fogadta el és nem táplálta” – mondta az etológus.

Van-e pozitív hatása a sírásnak?

Kutatások szerint mindkét nemre igaz, hogy emocionális sírás után jobban érzik magukat, mint előtte. Egy 2002-es amerikai kutatás szerint a nők 78 százaléka, míg a férfiak 62 százaléka mondta, hogy a sírást követően megkönnyebbült némileg. A beszámolóikat William Frey, a minnesotai St. Paul-Ramsey Medical Center biokémikusa tudományos szempontból is megerősítette. Frey ugyanis megvizsgálta a könny összetételét. Vizsgálatai szerint az érzelmi okokból megjelenő könny több fehérjét és adrenokortikotróp hormont tartalmaznak, mint a bazális vagy a reflexkönnyek. A sírás közben megjelenő hormonok pedig segítenek abban, hogy megkönnyebbüljünk, javuljon hangulatunk.

Emellett a sírásnak van egy evolúciósan, szociálisan megjelenő haszna is. A síró ember együttérzést vált ki a többiekből, akik vigaszt, segítséget, támogatást nyújthatnak neki, ezzel pedig könnyebben túljuthat a sírást kiváltó nehéz élethelyzeten. Éppen ezért sírni mindenkinek szabad kortól és nemtől függetlenül.

Forrás: Budai Egészségközpont

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Márciusi akció

Cartidol 100 mg/g gél

50 g

1 549 Ft

31 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres PrimoMed sebápoló spray

60 ml

2 199 Ft

36,7 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

BioCo Porc & Izom Csont Komplex kondroitinnel filmtabletta

120 db megapack

4 299 Ft

35,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Robitussin™ Antitussicum szirup

100 ml

1 899 Ft

19 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Septofort tabletta

24 db

1 449 Ft

60,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Eurovit D-vitamin Forte 3000 NE tabletta

90 db

2 299 Ft

25,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Bánó fokhagyma galagonya fagyöngy kapszula

100 db

3 899 Ft

39 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Magnisteron magnézium tabletta férfiaknak

30 db

2 099 Ft

70 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Sinupret® bevont tabletta

50 db

2 699 Ft

54 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 249 Ft

140,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Extra belsőleges oldatos cseppek + C-vitamin Béres 50 mg tabletta

4×30 ml + 120 db

4 999 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran Max köptetővel por belsőleges oldathoz

10 tasak

2 899 Ft

289,9 Ft/tasak
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dentinox fogínygél gyermekeknek

10 g

1 949 Ft

194,9 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

SYSTANE® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 649 Ft

264,9 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Algoflex Duo 400 mg/100 mg filmtabletta

24 db

2 599 Ft

108,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 149 Ft

24,4 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Nottevit Immuno Sleep kapszula

30 db

3 499 Ft

116,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Panadol Rapid 500 mg filmtabletta

24 db

1 149 Ft

47,9 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Xilomare® 1 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

1 749 Ft

174,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz pezsgőtabletta

20 db

1 649 Ft

82,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 549 Ft

127,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Szemerő Lutein FORTE filmtabletta

90 db

7 299 Ft

81,1 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Visine® Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 899 Ft

126,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. márciusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el