A sírás élettana

A sírás végigkíséri az egész életünket. Jóval azelőtt, hogy megtanulnánk beszélni, így kommunikálunk a külvilággal. De mi történik a testünkben, amikor sírunk? Tényleg megkönnyebbülést hozhat a léleknek, ha valaki sír bánatában?

Az ember életének első hónapjaiban lényegében három dolgot csinál: eszik, alszik és sír. A sírás a csecsemő egyetlen eszköze arra, hogy kommunikáljon, hogy kifejezze, ha éhes vagy fáj valamije. Később sokféle okból sírhatunk: ha valamilyen bánat ér minket, ha fizikai fájdalmat érzünk, ha erős nyomás alatt állunk, ha kimerültek vagyunk, de sírhatunk örömünkben, meghatottságunkban, vagy a megkönnyebbüléstől is. Fontos azonban leszögezni, hogy a sírás nem azonos a könnyezéssel.

Ez történik, amikor sírunk

Bármilyen okból is sírunk, a folyamat mindig ugyanúgy zajlik: a könny, amit a könnymirigyek termelnek, az alsó és felső szemhéjunk belső zugaiban látható könnypontokon keresztül a két könnycsövecskébe jut. A könnycsövecskék pedig összeérve a könnyzacskóba torkolnak, amely egy körülbelül babszem nagyságú, nyálkahártyával bélelt tömlő, ami a belső szemzugban helyezkedik el.

A könnyzacskó nemcsak összegyűjti a könnycseppeket, hanem részt vesz azok továbbításában, ami így a könnycsatornákon keresztül az orrüregbe jut. Ha azonban túl sok könny termelődik, akkor a könny nem tud távozni a könnyzacskón és orrüregen át, ezért az arcon folyik le. Ez a sírás, amelynek hevességétől függően a légzésünk ritmusa és mélysége, a vérnyomásunk és az izmaink állapota is megváltozik egy időre.

A könnyek fajtái

Ugyanakkor nem mindig sírunk a szó klasszikus értelmében, amikor könnyek gyűlnek a szemünkbe. Alapvetően három könnytípust különböztetünk meg, és ezek közül csak egy kapcsolódik a síráshoz:

• A bazális könny a szaruhártya és kötőhártya nedvesen tartásáért felelős, folyamatosan védi a szem felszínét azzal, hogy nedvesen tartja.

• A reflex típusú könnyezés akkor jelenik meg, ha valamilyen irritáció éri a szemünket, például por kerül bele vagy beleszáll egy apró bogár. Ilyen könny jelenik meg akkor is, amikor hagymát pucolunk.

• A pszichikai könnyezés pedig az érzelmi hatásokra adott reakcióként jelentkezik.

A sírás típusai

A sírást is többféle csoportba osztjuk. A csecsemőkori síráson túl megkülönböztetjük még a patológiás sírást és az emocionális sírást. A patológiás sírás valamilyen betegség, általában központi idegrendszeri károsodás tünete. Ennek a sírás típusnak nincs érzelmi oka, automatikusan, rohamokban tör a betegre, anélkül, hogy bármilyen érzelmi magyarázata lenne.

Az érzelmekre visszavezethető emocionális sírás jellegzetessége, hogy kontrollálható. Már gyerekkorunkban megtanuljuk, hogy ha nem is mindig könnyen, de vissza lehet nyelni, magunkba lehet fojtani. Ezt bizonyítja az is, hogy miközben a csecsemő és a kisgyerek korban a fiúk és a lányok ugyanannyit sírnak, felnőttkorban ez már nem így van. Mivel a társadalom a nőktől jobban elfogadja az érzelmek kinyilvánítását, így a sírást is, ezért ők többet sírnak. Hazai kutatások szerint a nők havonta átlagosan 3,1-szer, míg a férfiak csak 0,74-szer sírnak. Egy másik, szintén magyar kutatás hasonló eredményt hozott: ebben a nők 4,2-szer, a férfiak 1,2-szer sírtak átlagosan havonta.

A nők hosszabb ideig is sírnak, mint a férfiak. A nők sírásai átlagosan körülbelül 2 és 15 perc közé esik, míg a férfiak elmondásuk szerint maximum 2 percig sírnak. Mivel a férfiak sírásának, érzelmeik kifejezésének társadalmi megítélése, ha lassan is, de változik, idővel érdekes lesz megfigyelni, hogy az elfogadóbb környezet hatására növekszenek-e ezek a számok.

Sírás az állatvilágban

Sokáig tartotta magát az a tudományos nézet, hogy sírni kizárólag az emberek tudnak. Az utóbbi években azonban megdőlni látszik ez a nézet. A kutatók egy része ugyanis arra jutott, hogy azok az emlősállatok, amelyeknek az emberhez hasonló a szemfelépítése, képesek arra, hogy az emberhez hasonlóan sírjanak. Marc Bekoff, a Colorado Egyetem etológusa úgy véli, hogy néhány állatfajból a stressz vagy a társas érintkezés elvesztése az emberi síráshoz nagyon hasonló reakciót válthat ki. „2013-ban egy újszülött elefántborjú öt órán át sírt, mert anyja nem fogadta el és nem táplálta” – mondta az etológus.

Van-e pozitív hatása a sírásnak?

Kutatások szerint mindkét nemre igaz, hogy emocionális sírás után jobban érzik magukat, mint előtte. Egy 2002-es amerikai kutatás szerint a nők 78 százaléka, míg a férfiak 62 százaléka mondta, hogy a sírást követően megkönnyebbült némileg. A beszámolóikat William Frey, a minnesotai St. Paul-Ramsey Medical Center biokémikusa tudományos szempontból is megerősítette. Frey ugyanis megvizsgálta a könny összetételét. Vizsgálatai szerint az érzelmi okokból megjelenő könny több fehérjét és adrenokortikotróp hormont tartalmaznak, mint a bazális vagy a reflexkönnyek. A sírás közben megjelenő hormonok pedig segítenek abban, hogy megkönnyebbüljünk, javuljon hangulatunk.

Emellett a sírásnak van egy evolúciósan, szociálisan megjelenő haszna is. A síró ember együttérzést vált ki a többiekből, akik vigaszt, segítséget, támogatást nyújthatnak neki, ezzel pedig könnyebben túljuthat a sírást kiváltó nehéz élethelyzeten. Éppen ezért sírni mindenkinek szabad kortól és nemtől függetlenül.

Forrás: Budai Egészségközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!