A bőrrák lokális injekcióval is kezelhetővé válhat?

Szerző: Pharma Online
A Yale Medical School kutatói egy olyan eljárás kifejlesztésén dolgoznak, amelyben sebészeti módszerek helyett a tumorba injekciózott nanopartikulumokkal ölnék el a ráksejteket.

A kezelés lényege, hogy a polimer alapú nanorészecskék részint egy kemoterápiás hatóanyagot hordoznak, részint pedig bioadhezív tulajdonságúak, vagyis a daganatba kerülve a tumorban megragadnak. Mivel igen hosszú ideig képesek tartósan megmaradni a beadás helyén, és lassan bocsátják ki a hordozott hatóanyagot, így egy injekció igen tartós és lokális hatással rendelkezik. A terápia másik előnyös tulajdonsága, hogy a lokálisan ható injekcióval egyidejűleg a beteg szervezetébe immunrendszert stimuláló készítmények is adagolhatók.

Az immunrendszer így képes az elölt tumorsejtek maradványainak eltakarítására, illetve elölhetik azokat a rákos sejteket is, amelyeket az injekció nem ér el, ez az úgynevezett „kill and thrill” módszer. A lokális adagolás lehetővé teszi, hogy egy vizit alkalmával több daganatot is kezelni lehessen.

Forrás: pharmaonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!