Az országhatárok akadályozzák az állatok vándorlását

A klímaváltozás korában kiemelten fontos lenne, hogy az élőlények szabadon találják meg a legalkalmasabb környezetet.

Egy friss tanulmány alapján közel 700, a klímaváltozáshoz alkalmazkodni próbáló emlősfajt fenyegetnek a nemzeti határok. Mark Titley, a Durhami Egyetem munkatársa és kollégái elsőként mérték fel, hogy az ember emelte akadályok hogyan gátolhatják meg az országok között közlekedő állatokat a legalkalmasabb élőhely megtalálásában.

A kutatók mintegy 12 700 emlős- és madárfaj esetében vizsgálták a globális felmelegedés hatásait, illetve a lehetséges vándorlásukat. A csapat 32 ezer kilométernyi megerősített határszakaszt azonosított, amely képes nagy számban megállítani az élőlényeket. Ezek közül a Mexikó és az Egyesült Államok között húzódó fal, a kínai-orosz határon lévő kerítés, illetve az India és Mianmar között található akadály lehet a legveszélyesebb. Csak a mexikói-amerikai határ 122, az éghajlati átalakulás elől menekülő emlősfaj életét keserítheti meg.

A kutatók azt is felmérték, hogy a klímaváltozás miként hathat az egyes régiók élőlényeire. Az eredmények alapján a biodiverzitás valószínűleg azokban az országokban fog a leginkább csökkenni, amelyek a legkevésbé felelősek a globális felmelegedést okozó kibocsátásért.

A szakértők szerint az emlősök és madarak harmadának kell új országokba vonulni 2070-ig, a vándorlás főként Amazóniát, az Andok trópusi részét, a Himalája környékét, illetve Közép- és Kelet-Afrika egyes térségeit érinti majd. Titley-ék szerint összehangolt nemzetközi munkára lesz szükség, hogy segítsék az állatok átköltözését.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!