Javítható a memória az Alzheimer-kórban szenvedőknél

Szerző: Medical Online
Állatkísérletek során már bebizonyosodott, hogy a fehérjeszintézis támogatásával javítható a memória az Alzheimer-kórban szenvedőknél.

Egy nemzetközi kutatócsoport az Alzheimer-kór során bekövetkező memóriavesztést és a kognitív funkciók csökkenését egy szintetikus kismolekulás szerrel, az ISRIB-bel kísérelte meg helyreállítani állati modellszervezetekben. Felfigyeltek ugyanis arra, hogy az Alzheimer-kóros betegekben lelassul a fehérjeszintézis az agyban, különösen a hippocampus területén.

Az ISRIB hatóanyag alkalmazásának lényege pont az volt, hogy „berúgják a motort”, azaz a proteinszintézis újraindításával visszaállítsák a szinaptikus plaszticitást és a memóriát.

Az állatkísérletek eredményei igazolták az eljárás sikerét: az egerek jobb eredményeket értek el a labirintustesztek során, illetve a boncolás is megerősítette a fehérjeszintézis újraindulását. Ezt követően a kutatók a nagyon előrehaladott Alzheimer-kór tüneteit utánzó modellszervezeteken is végeztek vizsgálatokat a készítménnyel, és az eredmények itt is igen kedvezően voltak. Még az igen súlyos memóriavesztés is javítható volt a szer alkalmazásával.

Forrás: medicalonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!