A 2-es típusú diabétesz átmenetileg tünetmentessé tehető

Szerző: Medical Online
Nagyobb arányban érhető el a 2-es típusú cukorbetegség remissziója, ha a beteg 6 hónapon keresztül szigorú szénhidrátszegény diétát követ.

Már régóta ismert, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kezelésének esszenciális eleme a megfelelő étrend követése. Ám továbbra sem egyértelmű, melyik diéta választandó erre a célra, és az egymásnak ellentmondó korábbi vizsgálatok sem segítenek eligazodni a kérdésben. A vitás pontok tisztázására egy nemzetközi kutatócsoport elemezte a szénhidrátban szegény diéták (LCD, low carbohydrate diet) és a szénhidrátban igen szegény (VLCD, very low carbohydrate diet) hatását, általában zsírszegény diétákkal összehasonlítva. Következtetéseik alapját 23, részben már publikált, részben nyilvánosságra még nem hozott véletlen besorolásos vizsgálat adatai képezték, melyekben összesen 1357 fő vett részt.

Az alacsony vagy közepes erősségű bizonyítékok alapján azt találták, hogy LCD alkalmazása mellett 6 hónap múltán nagyobb arányban került tünetmentes fázisba a diabétesz, mint a kontrollnak tekintett diéták mellett, mindez nem kívánt kísérőjelenségek nélkül. Nyolc közepes bizonyosságú vizsgálat összesen 264 résztvevőjének adatai alapján például megállapították, hogy a LCD-t követő betegek körében átlagosan 32%-kal csökkent a kockázat. LCD mellett ugyanakkor 6 hónap alatt jelentősebb testsúlycsökkenés volt elérhető, kevesebb gyógyszerre volt szükség, és javult a trigliceridek szintje is.

Az előnyök azonban 12 hónap elteltével csökkennek, ami egybecseng más vizsgálatok tapasztalataival, ugyanakkor vannak arra utaló bizonyítékok is, hogy 12 hónap múltán az életminőség és a koleszterinszintek is romlanak. A szerzők hangsúlyozzák, hogy következtetéseik gyenge vagy közepes bizonyosságú adatokon alapulnak.

Forrás: medicalonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!