Fertőzés utóhatásaként alakulhat ki az irritábilis bél szindróma

Szerző: Medical Online
A Leuveni Katolikus Egyetem kutatói az irritábilis bél szindróma patomechanizmusának okait kutatva megfigyelték, hogy a betegek többségénél a hasi fájdalmak valamilyen meghatározott étel elfogyasztását követően jelentkeznek.

Ilyenkor a bél oszlopsejtjei aktiválódnak, és hisztamint bocsátanak ki, ami egészséges embereknél elmarad. Korábban már kimutatták, hogy a hisztamin blokkolása enyhítheti az IBS-ben szenvedők tüneteit, de a kutatók most azt vizsgálták, mi okozza a lokális reakciót. Ezért egerek ivóvizébe ovalbumint kevertek, és egyidejűleg Citrobacter rodentium baktériummal bélfertőzést idéztek elő.

A fertőzésből való kilábalást követően az immár egészséges egerek az ismételt ovalbumin adagolásra hasmenéssel reagáltak, oszlopsejtjeik hisztamint bocsátottak ki. Ez nem történt meg azoknál az egereknél, amelyeket korábban nem fertőztek meg a bélbaktériummal.

Ezt követően 12 IBS-ben szenvedő ember bélfalába injekcióztak különböző ételantigéneket, és igen hasonló, lokalizált reakciót figyeltek meg. A kutatók szerint ez egy új betegségspektrum létezését valószínűsíti, mely a lokális immunválasztól (IBS) a jóval súlyosabb ételallergiáig terjed.

Forrás: medicalonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!