Mágneses mezőt állít elő a Vénusz légycsapója

A Vénusz légycsapója a növényvilág egyik legizgalmasabb faja, amely elektromos jelek révén képes összezárni módosult leveleit, hogy elkapja prédáját.

Egy friss tanulmány alapján a Vénusz légycsapója által előállított elektromos jelek képesek mérhető mágneses mezőt létrehozni. Anne Fabricant, a Mainzi Egyetem munkatársa szerint a növény mágnesessége rendkívül gyenge, kimutatása ezért nem volt könnyű feladat.

A szakértők régóta tudják, hogy az emberi agy elektromos aktivitása vizsgálható – erre szolgál többek közt az EEG és az MRI. Stimulálás hatására a növényekben is jelek keletkeznek, melyek oly módon haladhatnak át a sejthálózaton, ahogy az emberi idegrendszerben. A Vénusz légcsapója esetében most sikerült igazolni, hogy az elektromosság gyenge, de észlelhető mágneses teret alakít ki.

A növény módosult levelében elhelyezkedő szőrszerű struktúrák ingerlésre olyan jeleket generálnak, melyek a csapda bezárását eredményezik. A levelek összezáródását kémiai behatások, de akár a meleg vagy a hideg is kiválthatják.

A biomagnetizmus az emberek és az állatok esetében viszonylag sokat vizsgált jelenség, a növények világában viszont eddig keveset tanulmányozták. Fabricant és kollégái kísérletükben atomi magnetométereket használtak, ezek olyan üvegcellás szenzorok, melyeket alkáli atomokat tartalmazó gázzal töltenek fel. Az ilyen műszerek jól alkalmazhatóak biológiai kutatásokban. A szakértők bíznak benne, hogy módszerükkel később más növényeket is megvizsgálhatnak, és az eljárásnak akár gyakorlati haszna is lehet, például a mezőgazdaságban.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!