Alzheimer-kór: visszahozhatók az elvesztett kognitív képességek?

Szerző: Medical Online
Egy új módszer az idegsejtek fehérje-termelésének beindításával fordítaná meg a kóros folyamatokat.

„Először mutattuk meg, hogy az Alzheimer-kóros agy sérült fehérje-termelésének visszaállítása nem csak lehetséges, hanem hatásos is” – magyarázza a Mauricio Martins-Oliveira, a New York Egyetem idegtudományi központjának posztdoktori hallgatója.

„Az új fehérjék szintézise alapvető jelentőségű az idegi működésben, például az emlékek rögzülésébe. Kimutattuk, hogy egér modellben a fehérjetermelés sérülése emlékezet-kieséshez vezet. Ezért azt kérdeztük, hogy lehet-e, hogy a fehérjetermelés megmentése javítja az Alzheimeresek emlékezetét” – tette hozzá a társszerző, Sergio Ferrera professzor, a Rio de Janeiro Egyetem biofizikai intézetének munkatársa.

„Tapasztalataink szerint a fehérje-szintézis beindítása újjáélesztette az elveszett kognitív funkciókat. Reméljük, hogy ez előrelépést jelent ennek a pusztító betegségnek a gyógyítása felé” – emelte ki Eric Kahn professzor, társszerző.

Forrás: medicalonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!