Megkezdődik a legidősebbek oltása a háziorvosoknál

Szerző: MTI
Február 4-én indul a regisztrált legidősebbek oltása a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon – közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője.

György István elmondta, hogy az első két legveszélyeztetettebb csoport – az egészségügyi dolgozók, valamint az idősotthonokban, szociális intézményekben dolgozók és élők – beoltását lezárták. Az egészségügyi dolgozók elsöprő többségét, 93 százalékát beoltották, az idősotthonokban több mint 82 ezer dolgozó és gondozott kapta meg a koronavírus elleni vakcinát.

Hozzátette: az idősotthonok és szociális intézmények esetében 1875 intézményi telephelyen jártak az oltási munkacsoportok, 64 helyszínen kellett elhalasztani az oltást, mert fertőzés volt az intézményben. Itt is sor fog kerülni az oltásokra – fogalmazott, majd fontos állomásnak nevezte, hogy a vakcina beadásával a járványnak leginkább kitett idős közösségekben alakulhat ki a védettség.
Hangsúlyozta: azok is megkaphatják a vakcinát, akik ebben a két csoportban korábban nem kérték, de később jelzik az igényüket.

Az államtitkár a héten kezdődő új oltási szakasszal összefüggésben hangsúlyozta: az érintetteket már vélhetően értesítette is a háziorvosuk, de mindenképpen keresni fogják őket.
„Sajnos a rendelkezésre álló vakcina megköti a kezünket" – fogalmazott György István, utalva arra, hogy január 31-én a vártnál jóval kevesebb vakcina érkezett Magyarországra.

Ismertette: január 29-én több mint ötezer praxisba kiküldték a háziorvosoknak azokat a listákat, amelyek a vakcinára regisztrált legidősebbek adatait tartalmazzák. Közülük 6-6 embert kell a háziorvosoknak kiválasztaniuk, akik szállíthatóak, és a megyei, illetve városi kórházi oltópontokon kaphatják meg a Pfizer és a BioNTech által közösen kifejlesztett oltóanyagot. Az oltás időpontját a háziorvos szervezi meg; a szállítást vagy betegszállító segítségével oldják meg, vagy ami ennél célszerűbb az államtitkár szerint, a családtagok segítségével egyénileg. Mintegy 30 ezer idős embert tudnak beoltani február 4-től kezdődően.

Január 31-én 10 800 Moderna-vakcina érkezett 18 ezer helyett, ezt tudják kiosztani – közölte György István, aki szerint emiatt csak 1080 praxis fog kapni 1-1 ampullát, egy ampulla 10 ember, tehát ez több mint 10 ezer ember beoltását teszi lehetővé. Hangsúlyozta: kérik a háziorvosokat, hogy tartsák a listán szereplő oltási sorrendet, de orvosi kérdés, hogyan haladnak a listán.

A vakcinákat szállító járművek minden megyébe elindultak, a megyei kormányhivatalokhoz érkeznek, ahonnan a járási népegészségügyi osztályok veszik át, és az oltóanyagot az influenzavakcinákkal egyező módon kapják meg a háziorvosok – mondta.

A háziorvosokat arra kérték, hogy értesítsék azt a praxishoz tartozó 10 embert a legidősebbek közül, aki megkaphatja az oltást. Egyúttal elnézést kért, amiért a kevesebb beérkezett vakcina miatt nem a hét második felében, hanem csak pár nappal később vagy a következő héten kaphatják meg az értesítettek az oltást.

Hamarosan újabb Moderna-szállítmány érkezik, amelyet azoknak a praxisoknak tudnak biztosítani, amelyeknek a mostani elosztásban nem jut. Az idősektől azt kérte, hogy nyugodjanak meg azok, akiket most nem kerestek, mindenkire sor fog kerülni. A vakcina mennyiségétől függően haladunk előre – mondta.

Beszélt arról is, kaptak olyan jelzést, hogy egy idős ember telefonált a háziorvosának, érdeklődve arról, szerepel-e az oltandók listáján és nem volt azon feltüntetve. György István szerint előfordulhat ilyen, mert elképzelhető, hogy a listán az addig beérkezett és feldolgozott adatok szerepelnek. Az oltási munkacsoport vezetője szerint mindenkinek a neve el fog jutni a háziorvoshoz, ha regisztrált, bizonyos, hogy a következő oltási listában benne lesz.

György István kitért arra, hogy ahogy egyre több vakcinához jut Magyarország, szeretnének eljutni oda, hogy 7300 oltóhelyen tudjanak oltani.
Az egész ország beoltása óriási logisztikai feladatot igényel, nagy szervező munkára, de főleg türelemre van szükség – fogalmazott.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!